StoryEditorOCM
OstaloŠIBENIK DOBIO RESTAURATORSKU RADIONICU

Ministrica Nina Obuljen- Koržinek: Malo je gradova napravilo ovakav zaokret u razvoju

17. lipnja 2019. - 10:56

Malo je gradova u Hrvatskoj koji su napravili takav zaokret u razvoju kao Šibenik, valorizirajući svoju kulturnu baštinu. To je i jedini hrvatski grad s dva dobra na popisu kulturne baštine UNESCO-a. Otvaranjem restauratorske radionice želimo dati podršku svima u Šibeniku koji rade na očuvanju te baštine. Posebno sam sretna jer smo uspjeli angažirati vrhunske šibenske stručnjake, koji tu dolaze s puno iskustva i velikim znanjem.

Tim je riječima ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek otvorila šibenski Restauratorski odjel.
Priznala je kako ju je prostor u Mandalini zaintrigirao još prije trinaest godina, kad je bila državna tajnica u Ministarstvu kulture.

– Tada sam prvi put obišla ovaj prostor. A kad sam došla na mjesto ministrice, shvatila sam, istražujući infrastrukturu Hrvatskog restauratorskog zavoda s ravnateljicom Tajanom Pleše, da on nije stavljen u funkciju – rekla je Obuljen-Koržinek.

Tajana Pleše iskazala je zadovoljstvo što je restauratorska radionica otvorena baš u Šibeniku, s obzirom na to da je ona, priznala je, šibenska nevista.

Hvala Gradu

– Ovaj prostor dobili smo zahvaljujući Gradu Šibeniku. Na njegovu uređenju marljivo se radilo sredstvima Ministarstva kulture. Prostor je uređen prema svim standardima struke. Zaposlili smo stručnjake koji su omogućili da radionicu stavimo u funkciju. Sve to ne bi bilo moguće da nije odlične suradnje s Konzervatorskim odjelom u Šibeniku. Mi smo jedno tijelo. Jedni bez drugih ne možemo – kazala je ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Odjel u Mandalini imat će troje djelatnika, te dvije vanjske suradnice, a vodit će ga Sandra Šustić.

Na otvaranje tog malog, ali ugodnog kulturnog prostora u Mandalini stigli su brojni predstavnici lokalne vlasti (gradonačelnik Burić, župan Pauk, dogradonačelnik Mileta, gradski pročelnik za gospodarstvo Mišura), direktor šibenske Turističke zajednice Dino Karađole, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, episkop dalmatinski Nikodim Kosović, mandalinski župnik pater Paul Karim… Dakako, i kulturni djelatnici: državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak, gradska pročelnica za kulturu Mirjana Žurić, ravnatelj šibenskog Muzeja Željko Krnčević, pročelnica Konzervatorskog odjela u Šibeniku Angela Bujas

Gradonačelnik Željko Burić potencirao je činjenicu da je Šibenik ove godine otvorio vrata trima kulturnim prostorima.
– Prije mjesec dana zasjao je katedralni muzej "Civitas sacra", a sada je preuređena Tvrđava svetog Nikole i otvorena restauratorska radionica. Šibenik je ponosan grad, s toliko kulturnog dobra na malom prostoru. To je naše bogatstvo, po tome smo prepoznatljivi. Nadam se da će zahvaljujući svemu spomenutom puno mladih ljudi svoju znanstvenu i kulturnu karijeru ostvariti u Šibeniku – poručio je Burić.

Da Šibenik i šibenski kraj znaju čuvati svoju baštinu, pokazala je i mlada mješovita klapa "Žirje", koja je pjesmom zabavljala uzvanike u Mandalini.

20. travanj 2024 13:49