StoryEditorOCM
OstaloDanas samo za političare

Tvrđavu sv. Nikole obišla ministrica kulture, od sutra, ali samo brodom, mogu svi. Ulaz za Šibenčane sljedećih 10 dana bit će slobodan (FOTO)<br />  

Piše M. L,
15. lipnja 2019. - 18:54

Nakon što je dvije godine zbog sigurnosti posjetitelja bila zatvorena, Tvrđava sv. Nikole od danas je ponovo otvorena za javnost. Istina, danas je taj drugi šibenski UNECO-ov spomenik, kao i ceremonija otvorenja, bio rezreviran za političare na čelu s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek. 

Tvrđavom, kako je poznato, upravlja županijska Javna ustanova Priroda, a otvorenju ove gradske utvrde, prethodilo je uređenje morskog prilaza: malog pristaništa koje je i rekonstruirano te zamjena i postavljanje nove drvene rampe. Tvrđava je očišćena od hrpa smeća, zemlje i kamenja koje se nalazilo i u podzenom dijelu, a među prvih radovima na njenom uređenju bilo je odvoženje zemlje uz tzv. kliješta na istočnom dijelu tvrđave preko kojeg su se prije ljudi penjali na tvrđavu. 

Sada je pristup na Sv. Nikolu moguć jedino s mora i to u organiziranom brodskom prijevozu. Brod polazi sa šibenske rive, za početak četiri puta dnevno, a taj mali izlet traje ukupno dva sata. Sam obilazak tvrđave traje 45 minuta, a da bi posjetitelji ponešto i naučili te imali cjelovit doživljaj pobrinuli su se djelatnici Prirode, pa svaki posjetitelj još u brodu dobije tablet   s informacijama o tom spomeniku kutlure, a na samoj tvrđavi čeka ih 30 info točaka, odnosno aplikacija koje mogu otvoriti na tabletu da bi saznali još više. Cijena ulaznica, uključujući prijevoz brodom i uslugu korištenja tableta, iznosi 130 kuna. 

Posjet tvrđavi za javnost moguć je od sutra, a prvih 10 dana ŠIbenčani imaju slobodan ulaz. Budući da brod ima nešto manje od stotinu mjesta svi koji žele obići tvđavu moraju doći po svoje ulaznice u prostorije bivšeg TIC-a na početku rive gdje će se prodavati ulaznice za tvrđavu. To je moguće obaviti i preko interneta.

Najzahtjevniji posao oko obnove tvrđave tek predstoji. Riječ je o obnovi plašta tvrđave, sanaciji od vlage koja, ali i uređenju jednom malog info pulta s kafićem na otočiću Ljuljevcu preko kojeg je s kopnom povezana Tvrđava sv. Nikole, budući da u županijskoj Prirodi računaju kako je u budućnosti tvrđava imati i kopneni ulaz.

U tijeku je izrada projektne dokumentacije za obnovu tvrđave, a izrađuju je stručnjaci Hrvatskog restauratorskog zavoda. Pretpostavlja se da bi  obnova mogla stajati milijune eura, a u Prirodi se nadaju da će i za taj projekt dobiti sredst a iz EU.

 

 

18. travanj 2024 23:36