StoryEditorOCM
Ostaločovjek koji ne miruje

Jedno malo čudo u Kninu; U gradu u kojem u zadnjih 20 godina nitko nije upisao nešto kreativno, osim dva arhitekta, tečaj 'Uvod u dizajn' pokrenuo je uvijek vrijedni Milan Zoričić

11. lipnja 2019. - 12:13

Arhitekt, dizajner i slikar Milan Zoričić, Kninjanin koji, s jedne strane, nikad i nije otišao iz toga grada, a onda i povratnik koji je neke godine svoje karijere proveo izvan Knina, kreativac je koji ne miruje.


Živeći i radeći kao slobodnjak u Kninu, svako toliko u Splitu, Šibeniku, Zagrebu, Italiji... ima autorsku izložbu slika, onih u likovnom prostoru već poznatih "a fresco" radova u kojima se tako zanimljivo susreću arhitektura i slikarstvo.


Milan Zoričić predsjednik je Kulturnog vijeća Grada Knina i - čovjek koji ne miruje. Kad god ga čujete, kaže da je "u gužvi"- a već ste pomislili da se u Kninu ne može živjeti u gužvi nego u posvemašnjem miru - smislio je nešto što je dobro odjeknulo u društvenoj zajednici.

U suradnji, odnosno organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Knin, zatim udruga Fortdesign, Atribut i Porta, organizirao je tromjesečni tečaj "Uvod u dizajn" - po svemu sudeći vrlo uspješan.


Pokazala je to i nedavna šibenska izložba u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić", u kojoj su predstavljeni radovi kninskih tečajaca i amatera-dizajnera, koji su publiku ostavili - paf!


Odakle, uopće, ideja da se s ljudima bez neke likovne naobrazbe napravi likovna radionica, pa još tako smjela kao što je dizajnerska, odnosno u svakom slučaju suvremenog izraza - dočim smo navikli da se s amaterima uglavnom rade pejzaži i druge lijepe teme likovnog izraza!?

Oslobađanje od zadatka

- Sve je počelo od ideje kako istražiti mogućnost nekih kreativnih edukacija u prilikama i u sredini u kojoj u zadnjih dvadeset godina gotovo nitko nije nastavio školovanje na nekom od kreativnih fakulteta - osim, možda, dvoje njih koji su otišli na arhitekturu.

Arhitektura, Likovna akademija, dizajn - sve to ostaje po strani kninskim učenicima, a dobro je znano da se devedeset posto vremena djeca u vrtićima bave kreativnim izražavanjem - a potom se prelaskom u školu kreativnost svede na minimum!?

Prva ideja je bila da se kroz izvanškolske radionice srednjoškolce uputi u tajne kreativnosti, a to je za početak najlakše u dizajnu. Sredstva Pučkog otvorenog učilišta Knin, odnosno Grada, utrošili smo u materijal - bez toga ništa! - i objavili poziv za petnaest polaznika.


Mogli su se opredijeliti za bilo koju oblast, naravno, osnova oblikovanja, od web dizajna do grafičkog dizajna, industrijskog dizajna, ali polaznici, i to ne samo srednjoškolci, nego u rasponu do 16 do 40 godina, ponajviše su se opredijelili za slobodno oblikovanje.


- Ovaj put to nije bio klasični tečaj, time je teško privući polaznike - u malo vremena dobivaju puno podataka a malo kreativnog rada.

A ja sam htio najprije postići njihovo potpuno oslobađanje od nekog "zadatka", postići da oslobode čistu kreativnost koja im nije nedostajala nekoć, kad su bili predškolska djeca...

Najluđe stvari

Tečaj je, govori Zoričić, bio zamišljen kao "kreativni most" prema svakom polazniku posebno, kako bi se u najkraćem vremenu oslobodio uobičajene stereotipnosti izražavanja i pokrenuo vlastitu maštu i sposobnost oblikovanja.


- Ruku na srce - kad je krenula ta lavina kreativnosti bio sam iznenađen koliko je dobrih radova nastalo u malo vremena! Odgovorno tvrdim da bismo mogli konkurirati i za prestižnije prostore!

Radilo se čudesno, radile su se najluđe stvari, sve je prštalo od njihove kreativnosti i ovo je zaista jedno malo čudo - govori Zoričić.


Nije li - kaže - tako nastao i krenuo i Bauhaus, koji je također išao na čistu kreativnost?

Upravo o stotoj godišnjici Bauhausa Zoričić i njegova grupa koja u osnovi s likovnošću nije imala puno, barem se nije obrazovala u tom smjeru, napravili su sjajnu izložbu skulptura, mobila, kolaža, instalacija.

Sve to nastajalo je u prostorima nekadašnje poznate kninske stolarske radnje Milanova oca Nikše Zoričića - jer vrlo je važno bilo, govori Milan, imati radionicu, i pri ruci sve potrebne alate, mogućnost slaganja, pilanja, rezanja, lijepljenja...


Sad je zanimanje u Kninu već poraslo, u planu su dvije grupe polaznika...

 

18. travanj 2024 22:28