StoryEditorOCM
OstaloSupertoon

Sve spremno za 9. međunarodni festival animacije u Šibeniku: Ove godine filmove ćete gledati i na brodu

29. svibnja 2019. - 11:05

Međunarodni festival animacije Supertoon dobro se udomaćio u Šibeniku, a ovogodišnje deveto izdanje održat će se od 22. do 26. srpnja. Polako, ali sigurno ovaj ljetni i osvježavajući festival, kako su kazali dogradonačelnik Paško Rakić i direktor TZ-a grada Šibenika Dino Karađole, sve više raste i postaje sve značajniji sadržaj na gradskoj kulturnoj sceni, koji će i ovog ljeta u Šibenik dovesti 80-ak autora i gostiju iz 20-ak zemalja svijeta.

Između 1300 animiranih filmova pristiglih na natječaj, odabrano je 177 filmova koji će se prikazati u pet natjecateljskih kategorija, a Lana Brčić iz organizacijskog tima Supertoona ističe kako festival i ove godine donosi niz dobrih filmova, ali uvodi i neke novine.

– Odabrali smo 177 radova koji će biti prikazani u pet natjecateljskih kategorija. U konkurenciji kratkih animiranih filmova, koju smo nazvali Grandtoon, bit će prikazano 27 filmova, a posebno nas raduje da možemo najaviti sudjelovanje izvrsnih domaćih autora kao što su Daniel Šuljić, Danijel Žeželj, Petra Zlonoga i Martina Meštrović – kazala je Brčić.

Beatlesi i U2

Podsjetila je i na Studentoo, kategoriju koja donosi 35 filmova autori kojih su studenti umjetničkih akademija i sveučilišta iz Francuske, Izraela, Belgije, Njemačke, SAD-a, Irana, Kolumbije, Estonije, Španjolske… Nadalje, u kategoriji Supertune bit će prikazana 54 animirana glazbena spota, šibenska publika tako će moći uživati ne samo u dobroj animaciji, nego i u glazbi jer će se na popisu naći i izvođači poput Beatlesa i U2.

Kako je animacija vrlo raširena i u reklamnim, namjenskim i promidžbenim filmovima, u kategoriji namjenskog filma SuperComm bit će prikazao 37 kreativnih i edukativnih filmova. Naravno, u gradu Međunarodnog dječjeg festivala Supertoon nije mogao zaobići ni dječju publiku.

– Posebnu pozornost posvećujemo izboru dječjeg programa, u nadi da će Gorica i ovoga ljeta biti pretijesna za sve one koji s radošću prate kategoriju animiranih filmova za djecu Planktoon, u kojoj će biti prikazana 24 druga filma. Ekskluziva je da će biti prikazan novi film Stevea Boxa, glavnog animatora "Pobune u kokošinjcu" i jednog od autora serijala i filma "Wallace i Gromit". Tako će se "Moominvalley", prva epizoda novog serijala na kojem Box radi, a koji je baziran na superpopularnim likovima Moomins, premijerno moći vidjeti upravo u Šibeniku – pohvalila se Bračić.

Djeci i mladima, točnije studentima, namijenjene su i radionice animacije. Potonju će voditi animator Miloš Tomić.
Tijekom šest festivalskih dana oživjet će tako skaline na Gorici i Mala loža, koji su postali već tradicionalna lokacija kina pod ljetnim nebom, a uz Gradsku vijećnicu, knjižnicu, Studio i Galeriju sv. Krševana, direktor Supertoona Slave Lukarov najavio je i jednu novu, "nekopnenu" lokaciju na kojoj će se, osim filmskih projekcija, održavati i predavanja.

– Nakon niza godina sanjanja o kino-brodu, ove ćemo godine taj san i ostvariti. Na našem "nosaču animatora" ilitiga "nosaču filmova", kapaciteta 150 osoba i imena "Kralj Domagoj", tijekom tri dana odvijat će se razgovori s članovima žirija, renomiranim svjetskim autorima, te će se prikazivati filmovi iz popratnog programa. No, bit će tu i odličnih DJ-eva koji će goste animatore, ali i Šibenčane i turiste – koji će im se moći pridružiti kupnjom dnevne ili tjedne karte za party brod – zabavljati tijekom poslijepodneva svojim setovima. Brod će ujutro biti usidren ispred topova i Muzeja grada Šibenika, a u podne će zaploviti između, pa i usidriti se u lukama otoka šibenskog arhipelaga, kako bi strani gosti imali prilike upoznati naše otoke, divnu prirodu i povijest, i okupati se, a stanovnici otoka Zlarina i Prvića pogledati najnovije i najbolje svjetske animirane filmove – kazao je Lukarov i dodao je taj brodski program jedini za koji će se prodavati ulaznice. Na svima ostalima ulaz je slobodan, a koliko će ulaznice za kinobrod koštati, još nije poznato.

Reciklaža materijala

Novina je i to da se, poput Adventure i Hrvatskog festivala putnika, i Supertoon uključuje u ekološke teme, pa će se u popratnom programu prikazivati filmovi o ekologiji, održat će se predavanja o mikroplastici i onečišćenju oceana i mora, a bit će organizirana i akcija čišćenja plastičnog otpada.

– Želimo biti dio rješenja, a ne problema, pa ćemo umjesto dizajna i produkcije novih vizuala i promotivnih materijala, kako je običaj na filmskim festivalima, reciklirati prošlogodišnje materijale, za što su zaslužne dvije umjetnice: Dunja Janković, kao autorica vizuala i ilustratorica, te Nives Sertić kao dizajnerica i animatorica. Nives će napraviti svojevrsni autoremiks vlastitog dizajna, a umjesto da pridonosimo stvaranju nerazgradivog (plastičnog) otpada bacajući prošlogodišnje bannere i plakate u smeće, nadogradit ćemo ih i, koliko god možemo, ponovno iskoristiti. Remiksirat ćemo i festivalsku špicu, kako vizualno tako i auditivno, pa od prošlogodišnjeg jingla stvoriti novi ljetni dance-hit – zaključio je Lukarov.

24. travanj 2024 13:19