StoryEditorOCM
OstaloKulturni skandal u Šibeniku

Lijepo se Šibenik, samoproglašeni "grad festivala", izblamirao na ovdašnjoj kulturnoj sceni: Ne ukida se uspješni festival radi jedne voditeljice - ako je radila loše mogla je dobiti otkaz ili završiti u zatvoru

24. ožujka 2019. - 11:52

Šibensko Gradsko vijeće trebalo je jučer raspravljati, bolje reći očekivano izglasati odluku o tome da se ukida Festival klasične glazbe "Musica Appassionata", koja odlukom istog tog tijela postoji pri Hrvatskom narodnom kazalištu.

Inicijator je bio tadašnji ravnatelj HNK Dragan Zlatović, danas predsjednik mogućeg egzekutora, Gradskog vijeća.

 

 

No točka je skinuta s dnevnog reda. Kao razlog skidanja s dnevnog reda navodi se traženje gradonačelnika Burića da unutarnja revizija ispita poslovanje u posljednjih pet godina za iduće Gradsko vijeće.

Sve je to u Šibeniku preraslo u prvorazredni kulturni skandal, toliki su na kulturnoj sceni Hrvatske osudili moguće gašenje Festivala.

Blamaža 'grada festivala'

Lijepo se Šibenik, samoproglašeni "grad festivala", izblamirao na ovdašnjoj kulturnoj sceni.

Od imena s liste podrške mnogi su i nastupili na "Appassionati": Dunja Vejzović, Maksim Mrvica, Tonko Ninić, Pave Mašić, Lidija Horvat Dunjko, Stefan Milenković, Larisa Lipovac, Đani Stipaničev, Martina Filjak, Nino Nimac, Dražen Siriščević, Borna Šercar, Jana Haluza, Katarina Krpan, Simon Dešpalj, Ivan Novinc, Sanibor Vuletin... i mnogi drugi Šibenčani, građani, publika, umjetnici.


Bariton Krešimir Stražanac nazvao je iz Njemačke: - Pretpostavljam da svi znaju koliko je truda trebalo uložiti da bi se jedan ovakav festival, koji više od desetljeća u Šibenik dovodi najzvučnija imena klasične scene, inicirao i održao na razini.

 

 

Šibenik je postigao da uopće ima te sadržaje klasične glazbe, koji nisu samo zabava nego i vid obrazovanja i razvijanja opće kulture...

Neshvatljivo je ovo što se događa. Violončelist Krešimir Lazar drži da je položaj klasične glazbe u cijeloj državi u nezavidnoj situaciji: - Treba održavati svaki festival klasike, ovo nam je bacanje balvana pod noge.

 

 

Halid će dvaput zaredom ispuniti Arenu, kao i mnoge druge folk i pop zvijezde, a evo što se događa s klasikom!

Mezzosopranistica Helena Lučić kaže: - Ovo je vrijeme kad se klasika marginalizira i grozno je to što se događa u Šibeniku, žao mi je da tako odlučuje čovjek koji dolazi iz svijeta umjetnosti.

 

 

- Svaki trenutak glazbe je vrijednost od koje se ne smije odustati.

Lako je nešto ukinuti, a jako teško ponovno uskrsnuti u gradu tako duge kulturne tradicije - kaže Branko Mandić, muzikolog i glazbeni publicist, urednik u Redakciji ozbiljne glazbe Hrvatskog radija.

Martina Filjak "odluku o prekidu održavanja festivala klasične glazbe smatra nepromišljenom, neodgovornom i krajnje štetnom za hrvatsku kulturu..."

 

 

Nižu se izjave i slična mišljenja Zorane Mihelčić, Viktora Vidovića, Adele Golac Rilović, Renate Glojnarić, Dušana Šarca, Darka Petrinjaka, Pavla Mašića, Borne Šercara, Branka Viljca... naoko ih je bar stotinjak!


Kako je do toga došlo sad kad je iduća, jedanaesta "Appassionata" trebala biti u pripremi? Gradonačelnik Željko Burić na lanjskom otvorenju na Tvrđavi sv. Mihovila "Appassionatu" je riječima pozlatio, a i ovih je dana govorio da nema šanse da se nešto tako ukine.

 

 

Deklariran je taj ponos na brand "grada festivala", a sad se ukida jedan od najvrjednijih!? Kao što su jednom "otfrljačili" Terraneo...

Uvođenje reda u kazališnu kuću

Do svega je došlo odlukom novog ravnatelja HNK Šibenik, umjetnika, glumca Jakova Bilića.

Premda su programske smjernice HNK uključivale Festival klasične glazbe "Musica Apassionata", kao i Međunarodni dječji festival, Bilić "Apassionatu" nije stavio u svoj program kojim je legitimno i objeručke prihvaćen za novog ravnatelja HNK Šibenik.

Odmah je Jakov Bilić dao do znanja da želi uvesti red u kazališnu kuću kojoj u Šibeniku tepaju "kašeta brokava".

 

 

U stvaranje reda u kući - u čemu Bilić od svake normalne glave može imati samo bezuvjetnu potporu - potpao je, eto, i Festival klasične glazbe.

Jakov Bilić je sasvim sigurno čestit čovjek, vrlo je ozbiljno pristupio svom ravnateljskom poslu, a u ovom slučaju nije se libio dati do znanja da Festival ukida zato što ne želi da dosadašnja umjetnička voditeljica Nera Gojanović to više radi.

U optjecaju su bila različita mišljenja, i o financijskim dubiozama i koječemu, i lako je shvatiti ravnatelja Bilića da nije želio da se sve to veže uz kuću.

Ali, onda je trebalo ukinuti Neru Gojanović! A nikako i nipošto Festival "Musica Apassionata".

Nera je tu umjetnička voditeljica, to radi super uspješno jer je stručan i obrazovan umjetnički kadar s još sto kvaliteta, kontakata i dobrih uvida u ono što čini program.

Ali, ako je loše, krivo, sumnjivo i dubiozno radila organizacijsko-financijski posao, mogao ga je raditi ravnatelj uz ljude u kući, a Gojanović umjetnički dio i šlus.

Ili, mogla je Gojanovićka završiti u otkazu... ili zatvoru.

Jedino što se nije smjelo dogoditi, bilo je - ukidati uspješan Festival zbog njegove voditeljice! U prostačkoj prispodobi to je kao da ubiješ kravu za jedan šnicel.

Ukidanje "Appassionate" jednoglasno su prihvatili članovi Kazališnog vijeća.

Što o tome uopće reći!? I Odbor za društvene djelatnosti. Što i o njima reći!?

Ne bi drukčije postupila ni većina u Gradskom vijeću. Sve sama klasika...

Potres posmrtnog okretanja

Ova novinarka 44 godine prati kulturni i glazbeni život Šibenika i sjeća se vremena kad na tom planu - ničega nije bilo.

Utoliko, sigurna sam da se u grobu okreće Jele Brešan, koja je s nejakim snagama i željeznom voljom obrazovane, civilizirane osobe organizirala "Šibenik, metropolu mladih" u kojoj je afirmirala mlade snage klasične glazbe - jer nitko drugi to nije htio.

U grobu se sigurno okreće i njezin Brešan, a sigurna sam i Arsen i Vice... a tek Neven Belamarić, kojem je Festival posvećen, i kojemu je "Musica Appassionata" u atriju HNK postavila bistu!

Samo se nadam da potres od toga posmrtnog okretanja neće dohvatiti temelje drugog, bez sumnje vrijednog truda Jakova Bilića: da Brešanu i Arsenu organizira dostojan memento, na čemu prvi put u ovom gradu netko zdušno radi.

I da se neće srušiti Belamarićeva bista. No, petnaest nedefiniranih "koncerata i glazbeno-scenskih programa" iz njegova programa ama baš nikako ne mogu biti ni zamjena ni alternativa Festivalu klasične glazbe "Musica Apassionata".

 

 

23. travanj 2024 23:28