StoryEditorOCM
OstaloOdlazak 'Musice appassionate'

Nakon 11 godina održavanja, gasi se jedini šibenski festival klasične glazbe - posvećen velikom opernom pjevaču Nevenu Belamariću; Evo kako ravnatelj teatra objašnjava tu odluku

15. ožujka 2019. - 11:21

Nakon 11 godina održavanja, gasi se jedini šibenski festival klasične glazbe "Musica appassionata", koji je djelovao u sklopu Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, a bio je posvećen, prerano preminulom, velikom hrvatskom opernom pjevaču, Šibenčaninu, Nevenu Belamariću.

Promovirajući klasičnu glazbu, tijekom svog postojanja festival je ugostio brojne renomirane hrvatske glazbenike i izvođače, educirao publiku, a također afirmirao i neke otvorene scenske prostore u gradu. O ukidanju te manifestacije, koja je djelovala u sastavu Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, odlučivat će gradski vijećnici sljedećeg tjedna, na sjednici Gradskog vijeća sazvanoj za 22. ožujka, a nakon što im je Kazališno vijeće uputilo svoj prijedlog o opozivu postojeće odluke o osnivanju Festivala klasične glazbe "Musica appassionata", koji je prije devet godina osnovalo upravo Gradsko vijeće.

Potvrdio je to novi ravnatelj šibenskog HNK, mladi šibenski glumac Jakov Bilić, koji tvrdi kako šibenska publika ukidanjem tog festivala neće ostati bez koncerata klasične glazbe, no smatra kako nema razloga da takav sadržaj funkcionira kao posebna manifestacija te da unutar teatra postoje paralelni sustavi organizacije i upravljanja. Usto, podsjeća kako u programu svog rada za četiri godine mandata, koji je prihvatio Grad Šibenik, kao osnivač teatra, nigdje nije naveo "Musicu appassionatu", pa je iz toga bilo jasno kako ni ne planira daljnju budućnost tog festivala.

– To je bio program nekih drugih uprava, a ne moj. Ja sam preuzeo odgovornost za vođenje kazališta u skladu sa zadanim programsko-financijskim okvirom. Neupitno je da ovom kazalištu trebaju glazbeno-scenski sadržaji, jer je i to naša djelatnost, ali u mom planu i programu to ne postoji kao posebna forma. Uostalom, ne da se ti sadržaji ne ukidaju, nego, umjesto dosadašnjih 10 koncerta, planiram povećanje na 15, no to ne znači da će sve biti klasika – navodi Bilić.

Gojanović bez komentara

"Musica appassionata" projekt je operne pjevačice Nere Gojanović, koja je u HNK-u zaposlena kao stručna suradnica za glazbene i glazbeno-scenske programe, a neko je vrijeme bila i ravnateljica HNK. Gojanović je sve ove godine bila i voditeljica festivala, no najavu o ukidanju svoga glazbenog čeda nije za sada željela komentirati.

Prvo izdanje šibenski festival klasične glazbe doživio je 2008. godine, a dvije godine kasnije Gradsko vijeće donijelo je odluku o osnivanju tog festivala, u kojoj se navodi kako je riječ o središnjoj glazbenoj kulturnoj manifestaciji "od značaja za grad Šibenik".

Takva odluka festivalu nije donijela samostalni status, ali ga je očito željela osnažiti, organizacijski i financijski, slijedeći obrazac koji je davno prije primijenjen na puno stariji i renomiraniji Međunarodni dječji festival, koji također djeluje u sastavu HNK. Tako je i "Musica appassionata" trebala imati svoje Festivalsko vijeće, na čelu kojeg je, baš kao i u slučaju Festivalskog vijeća MDF-a, po funkciji bio gradonačelnik Šibenika. No, to tijelo svih ovih godina nije u potpunosti funkcioniralo, jer svi članovi nisu nikada bili izabrani.

Unatoč tim manjkavostima, još prije koju godinu i aktualni gradonačelnik Željko Burić isticao je važnost ovog festivala za šibensku kulturu. No, dani su mu sada očito odbrojeni, a Bilić, ne dvojeći o kvaliteti održanih programa, tvrdi kako samo želi uvesti red u djelovanje kuće na čijem je čelu i za koju snosi odgovornost.

– Odluka o osnivanju Festivala klasične glazbe "Musica appassionata" Gradskog vijeća iz 2010. postoji, ali ona nije provedena u dokumentima i papirima samog kazališta. Već sam u nekoliko navrata otkad sam postao ravnatelj rekao kako me dopala "kašeta brukava" i s punom odgovornošću želim sve stvari staviti na svoje mjesto. Nisam na ovu funkciju došao da bih milovao neke stvari koje nisu u redu, a ne želim ni "prljavi veš" iz kuće razvlačiti vani, nego želim da to sredimo civilizirano i dostojanstveno, da to bude "tihi obrt", kako bi Arsen rekao – kazao je Bilić.

Više od toga Bilić, međutim, nije bio spreman otkriti. Bez odgovora je ostao i upit prate li neke financijske dubioze "Musicu appassionatu". Dodao je samo kako ne imputira nikomu nikakvu krivnju te još jednom ponovio kako želi odgovarati samo za svoj plan i program rada.

24. travanj 2024 01:18