StoryEditorOCM
OstaloIzvještajno- izborna skupština

Marinko Šišak ubuduće na čelu skradinskog ogranka Matice hrvatske

Piše Šibenski.hr
14. ožujka 2019. - 14:38

U Skradinu je 13. ožujka održana izvještajno-izborna skupština ogranka Matice hrvatske. Pred tridesetak članova Ogranka i uz nazočnost predsjednika Matice hrvatske prof.dr.sc. Stipe Botice i tajnika Matice hrvatske Zorislava Lukića, skupštinari su saslušali izvješće o radu u protekle četiri godine i izabarali novo vodstvo Ogranka.

Dosadašnja predsjednica Ogranka dr. Višnja Brajnović izvjestila je o važnoj i respektabilnoj aktivnosti skradinske Matice u publiciranju važnih naslova iz kulturne i povijesne baštine skradinskoga kraja te objavljivanju više literarnih djela, osobito književnika Josipa Laće. Istaknula je kapitalna izdanja poput knjiga Ante Jurica o utvrdama, gradovima i sakralnim objektima uz Krku i Čikolu i o Ravnim kotarima i Bukovici, knjige Krešimira Čvrljka i izdanje prvog Statuta grada Skradina s predgovorom i prijevodom Ante Birina.

Predsjednik i tajnik Matice hrvatske istaknuli su važnost Matice hrvatske u kulturnom i društvenom životu Hrvatske i hrvatskoga naroda u povijesti i danas, a također i značaj rada ogranaka, kojih ovog trenutka ima 98 u Hrvatskoj na njegovanje i razvijanje Matičinih ciljeva, a osobito na afirmaciju i valorizaciju regionalnih vrijednosti i očuvanje lokalnih tradicija.

Za novog predsjednika u sljedećem razdoblju izabran je dr.sc. Marinko Šišak, koji je u svojem govoru naznačio buduće ambiciozne aktivnosti Ogranka, prvenstveno na organizaciji skupova o znamenitim Skradinjanima i gradu Skradinu, te publiciranje važnih naslova vezanih za povijest i kulturu skradinskoga kraja.

 

25. travanj 2024 08:41