StoryEditorOCM
OstaloŠibenik

Gradska knjižnica raspisala književni natječaj: Napišite priču i osvojite 'KuŠIn'

12. ožujka 2019. - 13:16

Gradska knjižnica "Juraj Šižgorić" i ove je godine, četvrti put, raspisala književni natječaj pod nazivom "KuŠIn" za najbolju kratku priču, a tri najuspješnija autora će biti i nagrađena.

Natječaj je otvoren do kraja ožujka, a proglašenje pobjednika koji će dobiti 3000 kuna, te dodjela druge i treće nagrade, odnosno 2000 i 1000 kuna, održat će se 23. travnja, kada hrvatske knjižnice obilježavaju Noć knjige.

 

 

Književni natječaj "KuŠIn" pokrenut je prije četiri godine, kada je Šibenik obilježavao 950. obljetnicu prvog, pisanog spomena grada. U proslavu tog jubileja uključile su se brojne kulturne udruge i ustanove, pa tako i knjižnica, koja je pokretanjem natječaja željela potaknuti i razbuditi ljubav prema knjizi, ovaj put u pisanju, a time možda raspiriti i žar u zamrloj gradskoj književnoj sceni.

Najvažnije propozicije natječaja bile su, a tako je ostalo i danas, da priča nije objavljena te da je tematski, u najširem mogućem smislu, vezana uz Šibenik.

- Na natječaj, koji je anoniman i priče se potpisuju šifrom, mogu se javiti punoljetne osobe s prebivalištem u Hrvatskoj. Jedna osoba na natječaj može prijaviti samo jednu, dosad neobjavljenu priču. Tema priče mora biti vezana za Šibenik, a može biti napisana na standardnom hrvatskom jeziku, dijalektu, razgovornom jeziku i slično. Rok do kada se priče mogu poslati je 31. ožujka – poručuju iz šibenske knjižnice.

Opada interes

Tko će napisati najbolju priču i ove će godine odlučivati isti tročlani žiri u sastavu: novinarka Živana Podrug, novinar i književnik Omer Rak te profesorica hrvatskog jezika i književnosti Hamida Šarić.


Iako je prvi "KuŠin" 2016. godine izazvao poprilično zanimanje ljubitelja "belle lettere", pa je pristiglo više od 40 priča iz Šibenika i gotovo cijele Hrvatske, već sljedeće godine broj se prepolovio, a tendencija opadanja zanimanja za pisanje priča nastavljena je i lani.

Što će se dogoditi ove godine predstoji vidjeti, ali se organizatori za sada nisu pobrinuli da natječaj učine popularnijim i primamljivim što većem broju autora. Čak ni najave da će se tiskati zajednička zbirka najboljih priča još nije realizirana, niti su, primjerice, nagrađeni radovi na službenim mrežnim stranicama knjižnice.

 

 

Također, nije povećan ni fond nagrada, premda su se lani čuli i takvi prijedlozi, nego je sve, nažalost, ostao isto kao i prije četiri godine. Rezultat toga je da "KuŠIn", kao književna nagrada, nije postigao priželjkivanu težinu i prestiž, niti se vidi da se u tom pravcu razvija.

Stoga nije ni iznjedrio obećavajuća i značajnija imena osim mlade autorice Marije Dukić, koja je pobijedila na prvom "KuŠInu", dok je 2017. prva nagrada pripala Dolores Bujas, da bi Dukić lani opet bila najbolja.

19. travanj 2024 10:32