StoryEditorOCM
OstaloKrleža na dalmatinski

"Koke, imaš duvan?" - i to je Leda; publika oduševljena (FOTO)<br />  

10. ožujka 2019. - 01:16

U šibenskom kazlištu večeras je održana premijera "Lede" Miroslava Krleže, jedne od tri drame njegova glembajevskog ciklusa. Redatelj je glumac Boris Svrtan koji u predstavi glumi novopečenog industrijalca Klanfara, a Svrtan potpisuje i scenografiju.

U predstavi glume Luka Dragić, Ivan Jončić, te šibenske ženske glumačke snage: ovdašnjoj publici dobro poznata Franka Klarić, Ivana Gulin, studentica pete godine glume na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti za koju su nakon predstave mnogi u publici kazali kako je "glumica koja obećava" te Oriana Kunčić koja je u ulozi noćne dame izazvala prvi jači smijeh i aplauz na otvorenoj sceni. Šibensku je publiku dirnula u žicu likom koji je odglumila na dalmatinskom. Zapravo, svoju je ulogu izgradila inspirana poznatom šibenskom kurtizanom Nadom Burom, pa je njezino koke i pitanje imaš li duvan, odnosno vatre, , dobro nasmijalo publiku.

Taj kratki dalmatinski sraz s Krležinim Agramom, publici je očito dobro sjeo. Predstavu, u kojoj je redatelj u prvi plan s punim povjernjem i važnošću istaknuo sam tekst i glumce, vjerujući kako se njihov glas i tijelo ljube s Krležinim rečenicama, publika je pozorno pratila i na kraju nagradila snažnim aplauzom.

KOstime, koje je Svrtan, posebno hvalio napravila je Sara LOvrić Caparin, dok je svjetlo oblikovao Josip Bakula. Autor glazbe je mladi drniški student klarineta Roko Radeljak koji glazbu i izvodi na sceni, pa je Leda bila i njegov glumački debi.

18. travanj 2024 13:20