StoryEditorOCM
Ostalo"Leda"

Prvi put na svojoj sceni, u vlastitoj, profesionalnoj produkciji, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku postavlja klasika hrvatske književnosti – Miroslava Krležu; Debitira apsolventica glume Ivana Gulin

6. ožujka 2019. - 12:39

Prvi put na svojoj sceni, u vlastitoj, profesionalnoj produkciji, Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku postavlja klasika hrvatske književnosti – Miroslava Krležu.


Nekada vrlo cijenjen i igran, Krleža već godinama nije osobito prisutan u hrvatskom kazalištu, pa je šibenski teatar trenutačno jedini u državi koji se odlučio pozabaviti djelom jednog od najboljih hrvatskih književnika. Riječ je o drami "Leda", odnosno komediji jedne karnevalske noći, kako stoji u podnaslovu komada, iz Krležina glembajevskog ciklusa, trilogije koju čini s "Gospodom Glembajevi" i "U agoniji". Redatelj i scenograf šibenske Lede je zagrebački glumac Boris Svrtan, koji u predstavi i glumi, a premijera je najavljena u subotu, 9. ožujka.

– Probe su počele još prije tri mjeseca – kazao je Svrtan i dodao kako je atmosfera među glumcima i svima koji rade na predstavi vrlo pozitivna i poticajna.

Punokrvna igra

– "Leda" je suptilna komedija i ima energiju najboljih klasičnih engleskih komedija. Istodobno ima i dramatičnih scena koje su tako apsurdne da dovode do komičnih efekata. Krleža je "Ledu" napisao 1929. godine, a svi likovi su duboko ukorijenjeni i u današnjem društvu – kazao je Svrtan, ne propuštajući istaknuti kako je zahvalan aktualnom ravnatelju šibenskog HNK Jakovu Biliću, kojemu je, usput rečeno, Svrtan bio profesor na Akademiji dramske umjetnosti, što je na početku svoga ravnateljskog mandata kao prvu premijeru, a k tomu još i prvu ovosezonsku, uvrstio upravo Krležinu "Ledu".

 

 

– Prva predstava u mandatu Jakova Bilića donosi na pozornicu ovog kazališta organsku glumačku punokrvnu igru i živu scensku sliku našega života u kojoj nas Krleža poziva da se pitamo živimo li punim plućima i s dovoljno mašte u ovim često skučenim i pomalo ispraznim okvirima stvarnosti – istaknuo je Svrtan.

U predstavi osim Svrtana, glume još i šibenske glumice Franka Klarić, Oriana Kunčić te Ivana Gulin, šibenska apsolventica glume u Zagrebu koja je na prijemnom za upis na akademiju izvela upravo tekst iz "Lede", a s istim komadom, i prvim profesionalnim angažmanom, sada završava studij.

Igraju još i zagrebački glumci Luka Dragić te Ivan Jončić, dok je glazbu za predstavu napisao mladi Roko Radeljak, student klarineta, koji se u ulozi glazbenika pojavljuje i na sceni. Autorica kostima, za koju redatelj ima samo riječi hvale, je Sara Lovrić Caparin.

Nakon premijere, "Leda" će u nedjelju i ponedjeljak biti reprizno izvedena, a u utorak, 12. ožujka, predstava će biti odigrana i za šibenske srednjoškolce.

20. travanj 2024 07:27