StoryEditorOCM
OstaloVisi FALIŠ

Upitno održavanje šibenskog Festivala alternative i ljevice; Pirke: Ministarstvo kulture ne da nam novac jer nismo - licemjerni!

23. siječnja 2019. - 14:34

Ministarstvo kulture ove godine neće podržati šibenski Festival alternative i ljevice (FALIŠ), koji bi u rujnu trebao doživjeti svoje sedmo izdanje. Za održavanje festivala Ministarstvo prvi put nije dalo ni kune, procjenjujući očito kako to što je FALIŠ u svega šest godina postojanja uspio ugostiti neke od najutjecajnijih i najpoznatijih svjetskih intelektualaca, pisaca, teologa, novinara, poput Tarika Alija, časne sestre Terese Forcades, Borisa Budena, Paula Masona, Jurgena Moltmanna i drugih, promovirajući i zagovarajući na Maloj loži kulturu dijaloga, kritičkog promišljanja i argumentiranog razgovaranja – ne vrijedi.

Hasan bio izdašniji

– Javili smo se na natječaj Ministarstva s temom "Populizam i njegove ideologije". Nismo to smislili za Ministarstvo, nego zbog toga što mislimo da je to važna tema. U Ministarstvu su procijenili da nije i – bože moj! – rekao je novinar i književnik Emir Imamović Pirke, jedan od pokretača i organizatora FALIŠ-a.

Podsjeća kako je lani FALIŠ od Ministarstva dobio 20.000 kuna, a jednako toliko i kada je na vlasti bila Kukuriku koalicija, dok je najviše, 25.000 kuna, dobio u vrijeme ministra Zlatka Hasanbegovića. Valjda je, kaže Imamović, mislio da je to tako malo novca da ništa nije mijenjao.

No, "nesporazum" sa sadašnjom ministricom Ninom Obuljen Koržinek dogodio se i prije dvije godine, kada je FALIŠ dobio svega 10.000 kuna. Novac su organizatori tada revoltirano vratili ministrici, nakon čega su pokrenuli i uspješno okončali crowdfunding kampanju te prikupili toliko novca da su te 2017. program proširili za jedan dan više.

Izostanak ovogodišnje financijske potpore uslijedio je, ne može se ne uočiti, nakon što se saborski zastupnik Hrasta iz Šibenika Hrvoje Zekanović lani obrušio na FALIŠ, najprije zato što je ugostio Porfirija Perića, episkopa Srpske pravoslavne crkve i zagrebačko-ljubljanskog metropolita, a onda i zbog Šibenske deklaracije, koju je potpisalo nekoliko lijevih izvanparlamentarnih stranaka, prozvavši pritom Ministarstvo da financira festival koji promovira političke stranke.

– Zekanović je prvo krenuo s pričom o Porfiriju, kod kojeg idu na poklon, vidimo, svi državni dužnosnici bez ikakvih većih problema. Shvatio je da to nema odjeka i da se može tumačiti kao govor mržnje i onda se prebacio na Šibensku deklaraciju, jedan, u biti, benigni dokument koji su potpisale stranke kojima mi jesmo ustupili prostor, ali nismo ništa platili. Mi smo od Ministarstva kulture dobili novac za program o turizmu i taj smo program i održali. A godinu dana prije, na istom mjestu, gostovali su predstavnici Nove ljevice, Združene ljevice iz Slovenije, ali i Podemosa, Syrize i razgovarali o tomu zna li ljevica vladati. Dakle, lani nismo napravili nikakav presedan. Mi smo jasno određeni ideološki festival, a to što nismo licemjerni, sada im smeta – tvrdi Imamović, jasno ističući kako za novonastalu situaciju najodgovornijom smatra ministricu Obuljen Koržinek.

I drugi su izvisili

– Kada smo ministrici vratili 10.000 kuna i napravili buku oko toga, odmah nam je sljedeće godine dala 20.000 kuna. Lani je to bio Zekanović, a tko zna tko je sada na redu? Obuljen nema kapacitet da vodi ministarstvo, njezina je politika da se dopadne svima, a to je neizvedivo. Ministarstvo treba podržati ono što je svojim sadržajem i formom relevantno i što se može smatrati nacionalno bitnim događajem. Ministrica to ne razumije ili ne smije primjenjivati. Zato imamo to što imamo. Ne samo da mi nismo ništa dobili, nije dobio ni zadarski književni festival Kalibar, Bookvica, koja je održala stotine i stotine književnih programa nije dobila ništa – revoltiran je Imamović, ali ga istodobno raduje, kaže, to što se u ovoj situaciji pokazalo koliki je domet FALIŠ-a, jer su se, nakon vijesti da im Ministarstvo neće dati ni kune, javili mnogi ljudi i razne institucije iz Hrvatske koji su ponudili besplatnu suradnju na kreiranju programa ili izravnu financijsku pomoć.

– Na može samo tih 20.000 kuna dovesti u pitanje festival koji realno košta oko 180.000. Ako dođemo u situaciju da nam fali samo tih 20.000 kuna, nekako ćemo ih namaknuti ili ćemo štedjeti. Ali nisu nama problem samo hrvatske institucije, nego i neke međunarodne fondacije koje su nam rekle kako je koncept krasan i program divan, ali da oni više ništa ne financiraju u članicama EU-a jer, navodno, kada se uđe u EU, nestaju svi problemi. Ta njihova blažena površnost i kolosalna nezrelost puno više je iritantna od odluke Ministarstva kulture – drži Imamović.

Stoga misli kako još uvijek nema razloga za odustajanje.
Ipak, situacija bi se drastično mogla promijeniti ako Grad Šibenik, koji je do sada izdvajao isti iznos kao i Ministarstvo kulture, odluči tako postupiti i ove godine. Stoga će se za koji mjesec znati hoće li FALIŠ preživjeti i doživjeti još jednu jesen.

– Do tada moramo znati s koliko novca raspolažemo i što se s tim novcem može napraviti. Ako vidimo da ne možemo napraviti program koji će kvalitetom parirati prijašnjim festivalima, onda mislim da je zbog publike poštenije odustati, ali jednako mislim da bi bilo nepošteno odustati odmah. Sredina ožujka je krajnji rok da se kaže da ili ne – poručio je Imamović.

27. travanj 2024 03:13