StoryEditorOCM
OstaloNOVI BROJ 'JURJA'

O Šupuku, Vrančiću i Sv. Nikoli... To je samo dio onoga što možete pročitati u časopisu Društva za očuvanje šibenske baštine

16. siječnja 2019. - 13:29

Društvo za očuvanje šibenske baštine "Juraj Dalmatinac" u novu je godinu zakoračilo radno i ambiciozno. Naime, ta je udruga odlučila siječanj obilježiti izdavanjem novog, sedmog broja časopisa "Juraj" koji je predstavljen u atriju Muzeja grada Šibenika, a od veljače kreće i novi ciklus predavanja o šibenskoj kulturnoj baštini, ljudima i udrugama značajnim za ovdašnju kulturu.

Predsjednik Udruge Nikola Grubić podsjetio je da je 2018. bila proglašena Europskom godinom kulturne baštine, pa se u njezino obilježavanje aktivno uključilo i društvo "Juraj Dalmatinac".

- Vrlo smo zadovoljni što smo na naša predavanja uspjeli dovesti i srednjoškolce zahvaljujući suradnji s nastavnicima i ravnateljima Medicinske škole i Gimnazije Antuna Vrančića, a tu praksu nastavit ćemo proširiti i ove godine - kazao je Grubić.

Novi broj "Jurja" tiskan je u 500 primjeraka, a časopis je za građane besplatan. Broj je koncipiran kao i dosadašnja izdanja: prvi dio čine sažeci predavanja održanih tijekom prošle godine, pa će tako čitatelji moći ponešto doznati o životu Ante Šupuka, znamenitoga gradonačelnika Šibenika s kraja 19. stoljeća, a autorica teksta je Irena Sačić. Gustav Červar, koji je uz Nikolu Grubića, Deanu Karađole Radovčić i Jolandu Krnić Zmijanović urednik časopisa, pisao je o Christianu Martinu von Degenfeldu u kontekstu njegove braniteljske uloge mletačkog Šibenika. Tu je i tekst Josipa Ćuzele o obnovi i korištenju UNESCO-ove Tvrđave sv. Nikole, dok su Miljenko Domjan i Davor Uglešić podsjetili na obnovu kupole katedrale sv. Jakova koja je bila pogođena u Domovinskom ratu u rujnu 1991. godine. Novi broj "Jurja" bavi se i nekim nepoznatim podacima iz života Fausta Vrančića koje je otkrio Danko Zelić.

Druga polovica časopisa posvećena je projektu izrade arhitektonske dokumentacije povijesne gradske jezgre koju će društvo u suradnji sa šibenskim Konzervatorskim odjelom nastaviti raditi i tijekom ove godine.

- U ovoj godini nastavljamo surađivati s udrugama u Šibeniku. Kao što smo s arheolozima surađivali oko tvrđava, zatim s Društvom arhitekata Šibenik, odnosno Šibenskom narodnom glazbom, tako ove godine surađujemo s Udrugom turističkih vodiča "Mihovil" s kojima smo i složili program ovogodišnjih predavanja, budući da su oni česti na našim predavanjima. Tako ćemo već od sljedećeg mjeseca početi s predavanjima. Slijede u ožujku, travnju i svibnju te nakon ljetne stanke, nastavljamo u listopadu i studenom - kazao je Grubić, ističući kako će šibenska publika moći čuti predavanje o 150 godina Šibenska narodne glazbe, životu kralja Petra Krešimira IV., štovanju svetaca u Šibeniku, kako se živjelo u vrijeme kada su gradom vladali Mleci te se još bolje upoznati s likom i djelom arhitekta Ivana Vitića.

19. travanj 2024 09:32