StoryEditorOCM
OstaloInstitucija

Postoje već 170 godina: svečana sjednica Šibenske narodne glazbe

18. prosinca 2018. - 13:17

Okončava se godina u kojoj je Šibenska narodna glazba slavila, i na razne načine obilježavala svoj visoki jubilej: 170 postojanja.

Na svečanoj sjednici u gradskoj vijećnici glazbare su pozdravile izaslanice župana i gradonačelnika, Dijana Ercegović i Mirjana Žurić, a onda je, prije oficijelnog početka svečane sjednice, glazbare i okupljene svećare pozdravila jedna sasvim neobična i valjda najmanja na svijetu- dječja glazba!

Predškolci iz Dječjeg vrtića Smilje, područnog odjela Građa, sa svojim su voditeljicama, Loretom Prgin, Milom Kovač i Željanom Ljubić pripremili igrokaz „U posjet Šibenskoj narodnoj glazbi“.

Glazbare je pozdravio Josip Barišić, izaslanik Hrvatskog sabora kulture i Denis Jelušić, predsjednik Udruge orkestara Sjeverne i Srednje Dalmacije, a uslijedila je dodjela zahvalnica i plaketa- mnogima koji su na ovaj ili onaj način pomagali afirmaciji ŠNG, i onima koji su je gradili svojom svirkom, u svim tim godinama zadnjeg desetljeća a i davno prije toga.

Tu svakako treba spomenuti ove veterane: najstariju aktivnu glazbaricu Branku Ninić te Dalibora Mirčetu i Zorana Baljkasa koji su u glazbi proveli 40 godina, Joška Baljkasa, Denisa Radačića i Neven Vučenovića i njihovih 45 godina, a za izuzetna dostignuća i sve te puste godine (50!) provedene u Glazbi povelju su dobili Ljubo Šokota i Darko Gulin.

Boris Štrkalj već je dobio sva priznanja i Velered glazbe pa sad tek „obično“ priznanje što u ŠNG svira pune 54 godine!

Sad još preostaje Glazbin novogodišnji koncert, jedan od najposjećenijih glazbenih događaja u gradu pa da ŠNG okrene novi list- odnosno novo desetljeće, a brzo, bogme, i novo stoljeće!!!

24. travanj 2024 08:30