StoryEditorOCM
OstaloŠibenčanin na čelu splitskog teatra

Nije ga privukao Šibenik, izabrao je Split: Srećko Šestan novi je intendant splitskog HNK

4. prosinca 2018. - 12:44

Kazališno vijeće splitskoga HNK jednoglasno je izabralo kandidata Srećka Šestana za novog intendanta HNK Split. Šestanovi protukandidati bili su glumac Vicko Bilandžić i ekonomist Filip Glavina.


Srećko Šestan, rođen 1960. godine u Šibeniku, bio je svojedobno pomoćnik ministra kulture, te intendant u HNK-u "Ivan pl. Zajca" u Rijeci i ravnatelj riječkog kazališta lutaka. Radio je i kao glumac Kazališta lutaka u Zadru. Zadnje zaposlenje bilo mu je u Karlovcu, na mjestu ravnatelja kazališta "Zorin dom".


Srećka Šestana još mora potvrditi Gradsko vijeće, vjerojatno već na idućoj sjednici, a zatim i ministrica kulture.
– Iz priložene natječajne dokumentacije očito je kako Srećko Šestan ima impresivnu upravljačku kazališnu karijeru. U njegovu dugogodišnjem umjetničko-upravljačkom djelovanju spajaju se poznavanje kazališta iznutra i snalaženje unutar nacionalnih kulturnih politika, u čijim kreiranjima je dugo vremena i sam sudjelovao, a aktivno sudjeluje i danas.


S tim kvalifikacijama poznavanja svih segmenata kazališnog života na lokalnoj i nacionalnoj razini, smatramo da u sinergiji sa svim dionicima, ne samo kazališnog već i općenito kulturnoga života grada Splita, a posebno s osnivačem splitskog HNK, Gradom Splitom, odnosno Gradskim vijećem i Upravom Grada Splita, može osigurati u budućnosti organizacijsku preobrazbu i umjetnički polet i razvoj HNK Split. Njegovo je iznimno iskustvo jamstvo da će znati upravljati ljudskim resursima i unaprijediti kulturu marketinškog poslovanja uz zadržavanje u zadanim financijskim okvirima – priopćilo je nakon izbora Kazališno vijeće.

Ovaj posao je izazov

Srećko Šestan je, pak, izrazio zahvalnost Kazališnom vijeću na povjerenju koje mu je ukazano. Veli da sada ima obvezu u cijelosti ispuniti financijske, kadrovske i programske planove koje je zacrtao.
– Ovaj posao je izazov, a mislim da će moje dugogodišnje iskustvo u sprezi sa svim ansamblima i službama polučiti rezultate – kazao je Šestan, dodavši da će njegov cjeloviti program biti dostupan zajedno s materijalima za sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će se o njemu odlučivati.


– Ipak, želim istaknuti nekoliko detalja: promjene očekuju Splitsko ljeto. Ono se mora približiti što većem krugu građana. Bit će na festivalu puno off-programa, u sinergiji s ritmom života grada. To znači suradnju svih onih koji ljeti koriste prostore u gradu i umjetnika.
Nadalje, namjera mi je osnovati splitsku filharmoniju koja će popunjavati orkestar, i obrnuto, kako bi svi kvalitetni splitski glazbenici našli za sebe prostora. I još, valja dati šansu splitskim, uvjetno rečeno, lakim notama. Proizvodit ćemo vlastite mjuzikle i operete. Pokušavalo se nešto do sada na tom polju, ali sada će iza tih projekata stajati kazalište – najavljuje Šestan.
Što se tiče drame, kazao je kako u Splitu ima dovoljno potencijala za postavljanje klasičnih i suvremenih komada, ali i autorskih projekata.


Drži da HNK Split mora biti matično kazalište Dalmacije i usko surađivati s teatrima u Dubrovniku, Šibeniku i Zadru.
Za rješavanje naslijeđenog duga, veli, potrebna je dubinska analiza, ali, vrlo pojednostavljeno, fiksni dug treba smanjiti, a varijabilni držati pod kontrolom.
Na primjedbu da nije podignuo natječajnu dokumentaciju, kazao je da je to kandidatovo pravo, ali ne i obveza, te da je sve potrebne podatke pronašao na internetu, u materijalima za sjednice Gradskog vijeća koje su javno dostupne.

24. travanj 2024 04:28