Šibenčanin na čelu splitskog teatra Nije ga privukao Šibenik, izabrao je Split: Srećko Šestan novi je intendant splitskog HNK

Šibenčanin na čelu splitskog teatra

Kazališno vijeće splitskoga HNK jednoglasno je izabralo kandidata Srećka Šestana za novog intendanta HNK Split. Šestanovi protukandidati bili su glumac Vicko Bilandžić i ekonomist Filip Glavina.


Srećko Šestan, rođen 1960. godine u Šibeniku, bio je svojedobno pomoćnik ministra kulture, te intendant u HNK-u "Ivan pl. Zajca" u Rijeci i ravnatelj riječkog kazališta lutaka. Radio je i kao glumac Kazališta lutaka u Zadru. Zadnje zaposlenje bilo mu je u Karlovcu, na mjestu ravnatelja kazališta "Zorin dom".


Srećka Šestana još mora potvrditi Gradsko vijeće, vjerojatno već na idućoj sjednici, a zatim i ministrica kulture.
– Iz priložene natječajne dokumentacije očito je kako Srećko Šestan ima impresivnu upravljačku kazališnu karijeru. U njegovu dugogodišnjem umjetničko-upravljačkom djelovanju spajaju se poznavanje kazališta iznutra i snalaženje unutar nacionalnih kulturnih politika, u čijim kreiranjima je dugo vremena i sam sudjelovao, a aktivno sudjeluje i danas.


S tim kvalifikacijama poznavanja svih segmenata kazališnog života na lokalnoj i nacionalnoj razini, smatramo da u sinergiji sa svim dionicima, ne samo kazališnog već i općenito kulturnoga života grada Splita, a posebno s osnivačem splitskog HNK, Gradom Splitom, odnosno Gradskim vijećem i Upravom Grada Splita, može osigurati u budućnosti organizacijsku preobrazbu i umjetnički polet i razvoj HNK Split. Njegovo je iznimno iskustvo jamstvo da će znati upravljati ljudskim resursima i unaprijediti kulturu marketinškog poslovanja uz zadržavanje u zadanim financijskim okvirima – priopćilo je nakon izbora Kazališno vijeće.

Ovaj posao je izazov

Srećko Šestan je, pak, izrazio zahvalnost Kazališnom vijeću na povjerenju koje mu je ukazano. Veli da sada ima obvezu u cijelosti ispuniti financijske, kadrovske i programske planove koje je zacrtao.
– Ovaj posao je izazov, a mislim da će moje dugogodišnje iskustvo u sprezi sa svim ansamblima i službama polučiti rezultate – kazao je Šestan, dodavši da će njegov cjeloviti program biti dostupan zajedno s materijalima za sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će se o njemu odlučivati.


– Ipak, želim istaknuti nekoliko detalja: promjene očekuju Splitsko ljeto. Ono se mora približiti što većem krugu građana. Bit će na festivalu puno off-programa, u sinergiji s ritmom života grada. To znači suradnju svih onih koji ljeti koriste prostore u gradu i umjetnika.
Nadalje, namjera mi je osnovati splitsku filharmoniju koja će popunjavati orkestar, i obrnuto, kako bi svi kvalitetni splitski glazbenici našli za sebe prostora. I još, valja dati šansu splitskim, uvjetno rečeno, lakim notama. Proizvodit ćemo vlastite mjuzikle i operete. Pokušavalo se nešto do sada na tom polju, ali sada će iza tih projekata stajati kazalište – najavljuje Šestan.
Što se tiče drame, kazao je kako u Splitu ima dovoljno potencijala za postavljanje klasičnih i suvremenih komada, ali i autorskih projekata.


Drži da HNK Split mora biti matično kazalište Dalmacije i usko surađivati s teatrima u Dubrovniku, Šibeniku i Zadru.
Za rješavanje naslijeđenog duga, veli, potrebna je dubinska analiza, ali, vrlo pojednostavljeno, fiksni dug treba smanjiti, a varijabilni držati pod kontrolom.
Na primjedbu da nije podignuo natječajnu dokumentaciju, kazao je da je to kandidatovo pravo, ali ne i obveza, te da je sve potrebne podatke pronašao na internetu, u materijalima za sjednice Gradskog vijeća koje su javno dostupne.

Naslovnica Ostalo