StoryEditorOCM
OstaloŠibenik

Počeli prvi u Hrvatskoj: muzejski eksponati od sada i za slijepe

2. studenog 2018. - 17:48

Razgledavanje stalnog postava Muzeja grada Šibenika i interpretacija njegova sadržaja uskoro će biti dostupni i slabovidnim te slijepim i gluhim Šibenčanima, po čemu će ovaj gradski muzej biti prvi u Hrvatskoj.

Naime, u muzeju će biti postavljene taktilne table, a također i na arheološkim lokalitetima, dok će gluhe i gluhonijeme osobe o događajima i osobama koje su obilježile šibensku prošlost saznavati zahvaljujući posebnim uređajima, tzv. induktivnim petljama koje će biti postavljene u sklopu stalnog postava.

Dio je to europskog projekta Muzeja grada Šibenika nazvanog KULTajmo u Šibeniku, vrijednog 798.000 kuna, od čega je 85 posto sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, a preostalih 15 posto financirat će Ministarstvo kulture. Projekt je, potpisivanjem ugovora, praktički počeo prije nekoliko dana, a trajat će do siječnja 2020. godine, istaknula je Mirna Vulin iz udruge "Sv. Danijel", koja je odradila i najveći dio poslova vezanih uz pisanje i prijavu projekta.

- Predviđeno je još i organiziranje taktilne izložbe za slijepe i slabovidne osobe. Izložba će nastati na temelju 3D printanih fotografija koje će na radionicama izrađivati djeca s poteškoćama u razvoju. Projekt traje 16 mjeseci i tijekom njegova trajanja, osim radionica i izložaba, bit će organizirani i obilasci arheoloških lokaliteta za slijepe i slabovidne, odnosno gluhe i gluhonijeme osobe, s ciljem njihove socijalne uključenosti – kazala je Vulin.

Ravnatelj muzeja Željko Krnčević zadovoljan je početkom projekta.
- Ovo je bila naša davna intencija. Želimo da stalni muzejski postav na taktilni način mogu vidjeti i naši slijepi i slabovidni sugrađani, i po tomu ćemo biti jedinstveni u Hrvatskoj, istaknuo je Krnčević.

Dogradonačelnik Paško Rakić pohvalio je nastojanja šibenskog muzeja da proširi i obogati sadržaje koje nude građanima, a projekt kojim su povukli sredstva iz europskog fonda može, kako je kazao, biti dobar primjer i drugim gradskim kulturnim ustanovama.

- Ovo je dokaz i poruka svim našim ustanovama da se mogu samostalno natjecati za sredstva europskih fondova te ih ovim putem pozivamo da se u to uključe - zaključio je Rakić.

25. travanj 2024 13:09