StoryEditorOCM
OstaloŠibenik

Besplatni maraton najboljeg od domaćeg filma bit će održan u subotu, 6. listopada, u knjižnici Juraj Šižgorić

Piše Šibenski.hr
28. rujna 2018. - 14:21

“Noć hrvatskog filma i novih medija”, projekt promicanja hrvatskog filma među domaćom, ali i stranom publikom, ove godine doživljava svoje peto izdanje – ove jeseni ovaj besplatni maraton najboljeg od domaćeg filma održat će se u subotu, 6. listopada, u šest hrvatskih gradova – među kojima je i Šibenik - i ukupno pet država. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Peto izdanje manifestacije "Noć hrvatskog filma i novih medija" održava se u Zagrebu, Sisku, Otočcu, Šibeniku, Novog Gradiški, Dubrovniku (iznimno 5.10.), ali i na kino platnima u Srbiji (Subotica), Bosni i Hercegovini (Mostar), Mađarskoj (Koljnof) i Austriji (Beč), a u jednoj će filmskoj noći, od 18 sati sve do 2 ujutro, prikazati više od 100 hrvatskih naslova različitih žanrova.

U samo jednoj večeri, odnosno noći, gledatelji će uživati u pomno izabranim uratcima pionira domaćeg filma, i to u svim filmskim rodovima, od vječnih dječjih klasika, zanimljivih novih medija i recentnog animiranog filma te dokumentaraca koji su ove godine posvećeni umjetnosti i umjetnicima pa sve do najpopularnijeg žanra kratkih i dugometražnih igranih filmova.

Svaki će grad uključen u projekt tako dobiti svoj specifični filmski program, uz zajedničko obilježje: s obzirom da ove godine Profesor Balthazar slavi jubilarni rođendan, odnosno da obilježavamo 50. obljetnicu nastanka ovog kultnog animiranog serijala, u svim će se gradovima prikazati po jedna, različita epizoda prvog serijala o dobrom profesoru.

Šibenska Noć hrvatskog filma i novih medija održat će se u gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić, a svi filmski ljubitelji uživat će u odličnom programu sve do iza ponoći.

Od animiranog programa bit će prikazani recentni uratci: „Prehlađeni vuk“ Ivane Guljašević i „Bobo“ Andreja Rehaka, a poslastica večeri bit će i animirani film „Veliki provod“ Milana Trenca iz 1990., koji je kao najbolji animirani film u izboru kritike prikazan na Londonskom filmskom festivalu i danas se smatra jednim od klasičnih djela Zagrebačke škole.

Nakon igranog filma „U ime Jagode, Čokolade i Duha Svetoga“, zabavnog debitantskog uratka autorice Karle Lulić s Goranom Navojcem u glavnoj ulozi, Šibenčani će imati priliku pogledati dokumentarni film „Neželjena baština“ Irene Škorić, višestruko nagrađivani dokumentarac o o sudbini vrijednih spomenika posvećenih antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu.

Iz dokumentarnog programa ističe se i novi uradak Vodičana Šime Strikomana, „Djeca naše ljubavi“, posvećenog 50. obljetnici Centra za odgoj i obrazovanje „Šubićevac".

Prema riječima Irene Škorić, umjetničke voditeljice projekta, misao vodilja ovogodišnjeg programa manifestacije je ne samo privući domaću publiku u kina 6. listopada već i ovaj jednonoćni interes hrvatske publike za domaći film pretvoriti u trajnu ljubavnu vezu hrvatskog filma i hrvatskih gledatelja.

Upravo zbog toga, ulaz na sva događanja potpuno je besplatan.

Manifestacija će se održati pod Visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović.

 

23. travanj 2024 18:48