StoryEditorOCM
OstaloLUKA BARIŽON

Ovaj mladić radi čuda od papira: Origamijem pomagao i oboljelima od artritisa

31. srpnja 2018. - 10:42

Za sve je kriv internet. Da nije te mreže svih mreža i kanala YouTube, možda i Luka Barižon, 17-godišnji pomorski nautičar iz šibenske Prometno-tehničke škole, ne bi otkrio origami, staru japansku vještinu kreiranja svakojakih figura od papira, zahvaljujući čemu je postao jedan od najmlađih hrvatskih origamista.

Svoje prve origamije napravio je prije desetak godina, a danas je član Hrvatskog origami društva. Iza sebe ima nekoliko izložaba te godinama, redovito kao volonter, vodi radionice tog neobičnog umijeća. Najčešće u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić“ gdje je tri održao samo u ovom mjesecu, otkivajući šibenskoj djeci čaroliju kreiranja u papiru, bez upotrebe škara i lijepila.

- Prvu sam radionicu održao s 13 godina na Međunarodnom dječjem festivalu. Bilo je dosta djece i bio sam zadovoljan kako je to proteklo. Na radionice uvijek odlazim s nekoliko knjiga koje pokažem djeci da oni sami odaberu što bi voljeli raditi. Početnička klasika su ždral, iris, pingvin, glava lisice koje je dosta lagano napraviti - govori Luka.

Drago mu je, kaže, raditi s najmlađima, jer i sam dobro zna kako je to kada te nešto zanima, a nemaš od koga naučiti. Jer internet, dodaje, zahvaljujući kojemu je i odškrinuo vrata u zavodljivi svijet origamija, ipak je tek prvi korak.

- S origamijem sam se prvi put slučajno susreo na YouTubeu. Svidjelo mi se, iako u početku baš i nisam znao zašto. Vidio sam da sam dosta dobar u tome, a što sam više radio, bio sam sve bolji. Na internetu možete dosta toga naučiti, ali kako s vremenom u tomu postajete bolji, to vam postaje presporo čekati dok čujete objašnjenje za sljedeći korak. Onda sam počeo nabavljati knjige. Uglavnom preko interneta, jer u Hrvatskoj baš i nema o tomu literature i sve je uglavnom samo za početnike.

Da biste ovladali osnovama tehnike, dodaje Luka, potrebno je nekoliko godina redovitog rada.
- Sjećam se da u vrtiću nisam znao ni papir saviti, a sada bih svoje origami umijeće, od 1 do 10, ocijenio sa 7. Ali, kad je riječ o teoriji i tomu koliko sam napredan u kreiranju novih origamija, trebam još više raditi!

Na poziv Hrvatskog origami društva, Luka je prije dvije godine sudjelovao na skupnoj međunarodnoj izložbi origamija u Rijeci. Izvrsna posjećenost i veliko zanimanje publike za svaki izloženi rad ugodno su iskustvo, prisjeća se Luka, koji osim u Šibeniku, radionice već dva ljeta vodi i za djecu u Grebaštici. Jednom je čak bio pozvan i u šibensku bolnicu da origami, kao svojevrsnu terapiju, predstavi oboljelima od artritisa.

- Sve to volonterski radim, jer to jako volim. Volim učiti djecu i volim krajnji rezultat, ono što s njima uspijevam postići.

Lukini roditelji i starija sestra, njegovi prijatelji i poznanici s velikom naklonošću i podrškom gledaju i prate to što radi. Zadivljeni su njegovim pterodaktilima, leptirima, pegazima, lavovima, zmajevima, no Luka uvijek ne dijeli njihovo mišljenje.

- Čuvam svoje origamije, ali sam dosta samokritičan. Zmaja sam radio šest sati, lava tri… Treba početi s osnovom i da nađete sve crte koje vam poslije trebaju. Kad sam radio zmaja, nakon dva sata imao sam samo papir s crtama, bez ikakva oblika. A onda trebate početi savijati papir. Ako napravite grešku s crtama, sve će poslije krivo krenuti. Ako napravite grešku s crtama, najbolje je sve ostaviti i drugi dan pokušati ponovno. Dva sam put pokušavao napraviti morskog psa, ali nije mi išlo. Možda treća bude sreća!

Iako se već godinama bavi origamijem, za Luku je to i dalje samo dragi hobi. Istodobno trenira nogomet u Vodicama. Golman je, premda, dok je bio mlađi, taj ga sport nimalo nije zanimao. Redovito odlazi i u teretanu, a kada razmišlja o nastavku školovanja, zanima ga studij kineziologije. Međutim, origami će, uvjeren je, zauvijek ostati njegova trajna ljubav. Ako ništa drugo, barem će uvijek moći iznenaditi neku djevojku u kafiću vješto izrađenim cvijetom - od računa!


Šest sati za zmaja
Ždralovi su, reći će mladi Luka Barižon, vjerojatno najprepoznatljiviji origami među onima koji o toj tradicionalnoj japanskoj vještini baš puno i ne znaju. I među prvima koji napravi svatko tko se počne time baviti.
- Origami je umijeće savijanja papira. Smije se koristiti samo jedan kvadrat papira i ništa se ne smije kidati niti lijepiti, a što više u to uložite truda, to poslije možete više detalja napraviti - ističe Luka, uvjeren kako je izrada origamija svakome dobrodošla vježba za strpljenje i upornost. Jer, za jednu složeniju figuru, poput nevelikog crvenog zmaja koji ima i kandže na nogama, potrebno je čak šest sati rada!


Dalmatince to ne zanima
Najviše origamista ima u Zagrebu i sjevernom dijelu Hrvatske. U Dalmaciji, objašnjava Luka, baš i nema puno ljubitelja tog 'papirnatog' umijeća. Stoga je ovaj mladi Šibenčanin jedan od rijetkih Dalmatinaca, članova Hrvatskog origami društva koje je u Zagrebu osnovano 2012. godine.
Prema podacima s Wikipedije, ne postoje precizni podaci o tome kada je origami nastao. Najčešće se povezuje s izumom papira u Kini oko 2. stoljeća pr. Kr. Ipak, pravi procvat origami je doživio u Japanu gdje se smatra nacionalnom umjetnosti.


Alati i papiri
Svaki znanat ima svoj alat! Da bi lakše mogao napraviti različite detalje na nekom malom origamiju, Luka se, među ostalim, koristi posebnim pomagalima od kostiju s kukicama na vrhu. Taj i drugi alat također nabavlja preko interneta, kao i poseban papir za koji u prosjeku izdvaja od 30 do najviše 100 kuna po komadu. Za vježbu, reći će, može biti dovoljan i onaj obični - za fotokopiranje!

18. travanj 2024 23:04