StoryEditorOCM
OstaloRaskošan program

Večeras počinje Šibenik Dance Festival: Svake godine izgleda sve svjetskije

23. srpnja 2018. - 16:37

Samo beskrajna upornost organizatorice i njene ekipe- Zorane Mihelčić- mogla je ustrajati osam godina i organizirati Šibenik Dance Festival koji iz godine u godinu naočigled raste, nudi sve zanimljivije i raznovrsnije programe i izgleda sve svjetskije!

Dalo se to osjetiti i na konferenciji za novinare gdje je predstavljen petodnevni program na četiri lokacije: Trgu Republike Hrvatske ispred katedrale, na tvrđavi sv. Mihovila, tvrđavi Barone i u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Program otvaranja- zaista spektakularan na tvrđavi sv. Mihovila: u prvom dijelu majstorsko djelo Igora Kirova „The Edge“, dio triptiha „East and West“ u produkciji baleta HNK Split, a u drugom dijelu balet Carmen u vrhunskoj izvedbi Nacionalnog baleta iz Pećuha i koreografiji Balázsa Vinczea. Vincze je za tu koreografiju dobio Harangozo- najprestižniju plesnu nagradu u Mađarskoj.

Danas, drugoga dana Dance festivala u 22 sata u teatru nastup Plesnog studija Modus iz Zagreba „Connection for the future“, koreografkinja Nika Lilek i plesačice Jana Malčić, Nika Smolić, Roko Šašić i Mia Bošnjak. Nakon njih slijedi „For four“ u koreografiji Ognjena Vučinića i izvedbi studenata Akademije dramskih umjetnosti Zagreb, Endi Schrottera, Mate Jonjića i Šimuna Stankova.

U srijedu trećeg dana program se održava na dvije lokacije. U teatru, od 22 sata Balcan Dance Project Vol 3, „Sablazan u dolini sv. Florijana“, po romanu Ivana Cankara, koreografiji Aleksandra Ilića, režiji Aleksandra Nikolića. Slijedi ples „Znakovi pored puta“ u koreografiji Ivane Hadžihasanović, s plesačima iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije.

Uvijek sat ranije na Trgu Republike Hrvatske ispred katedrale, počinju programi na otvorenom. U srijedu to je Baletni studio HNK Split pod vodstvom Albina Rahmatullina, nakon toga „Ritual svijesti“ Studija suvremenog plesa Teuta iz Čakovca u koreografiji Nikoline Mekovec.

Tvrđava Barone bit će scena u četvrtak, 27. 7. u 22,30 za Duet Inoffensivo- isječak iz Baleta Rossini Cards, HNK Ivan. Pl. Zajc Rijeka, u koreografiji Mauro Bigonizeti. Na istoj sceni u 21,30 slijedi „Što te nema“ Balcan Dance Projecta, Viol.3 u koreografiji Igora Kirova.

I tu večer na trgu ispred katedrale nižu se programi: „Pleši, voli, živi“ u produkciji Umjetničke organizacija plesna radionica Ilijane Lončar iz Požege. Slijedi Transition Dance Company iz Beograda, u koreografiji Dagmar Dachauer, i na kraju „Summa summarum...“ (Sve u svemu-mladost ludost) Studija za plesnu edukaciju i umjetničko stvaralaštvo Studio 23 u koreografiji Vere Mitrović Vrbanac.

U petak na Barone u 22,30 „One(s)4all“, Laure Lončar iz Požege. Bit će to predstavljanje studenata plesa i mladih talenata. U 23 sata „Four songs“ i opet izvedba Transition Dance Company“ iz Beograda, koreograf Aleksandar Ilić. Ispred katedrale- „1924“ „By Balcan Dance Project, i, opet, koreografija Aleksandra Ilića. Nakon toga na istoj sceni „Koreofrenija“ Zadarskog plesnog ansambla u koreografiji Sanje Petrovski.

Zadnjeg dana Dance festivala u Šibeniku će nastupiti ansambl- domaćin, šibenske „Sjene“ od kojih je i potekla ideja o održavanju festivala. Bit će to na trgu ispred katedrale u 21 sat. Iza “Friends forever“ u izvedbi „Sjena“ slijedi prezentacija festivalskih plesnih radionica.

I nije to sve.

Izuzetno zanimljiv program dokumentarnih filmova s tematikom plesa izabrao je Nikica Šupe. Počimat će svaku večer oko 21 sat, kad se smrkne, na Trgu Pavla Šubića, ispred ex kina Šibenik.

Od danas traje i edukacijski program, od dječjih radionica dvorani „partizana“ u Mimincu do master classa. Prijave idu na sibenik.dance.festival@gmail.com. Postoji i „drop in“ mogućnost pohađanja jednog sata radionica po izboru, bez najave i prijave. Master class seminare vodi Maciej Kuzminski iz Poljske, Mojca Majcen iz Slovenije i Ema Janković iz Hrvatske.

Šibenik u iduća četiri dana očekuje zaista obilje plesnih programa, i izuzetno zanmljivih filmova, radionica i seminara!
 

18. travanj 2024 09:01