StoryEditorOCM
OstaloKino Kvadrat i Arhipelag

S novim projektima Kinokluba Šibenik, film se vraća u grad i na otoke

16. srpnja 2018. - 16:30

Iako Šibenik u povijesnoj jezgri nema nijedno kino, a obnovi bivšeg kino Odeona ne vidi se kraja, film se ipak vraća u grad!

Počelo je, na mala vrata, s filmskim tribinama i projekcijama u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić", nastavilo s filmskim srijedama po svijetu na Tvrđavi Barone, da bi od lani startale i redovite projekcije petkom u atriju Muzeja grada Šibenika. Sve to zahvaljujući entuzijastu, filmoljupcu i predsjedniku Kinokluba Šibenik Nikici Šupi i njegovim kolegama iz kluba koji su pokrenuli i dva nova projekta: Kino kvadrat i Kino arhipelag.

Ovaj potonji počeo je već u subotu na Žiriju gdje je pred pedesetak gledatelja, domaćih i stranih, na trgiću ispred crkve sv. Nikole prikazana islandska romantična komedija "Projekt: zajedno", dok će se prva filmska projekcija u sklopu projekta Kvadrat održati u Šibeniku ovog ponedjeljka u 22 sata na Trgu Pavla Šubića I., ispred bivšeg kina Šibenik. Lokacija, reći će Šupe, nije nimalo slučajno odabrana.

- Ovo je prilika da članovi Kinokluba Šibenik odaju počast istaknutom hrvatskom arhitektu, Šibenčaninu Ivanu Vitiću. Također, ta lokacija ima simboliku važnu za nas članove kluba i generacije Šibenčana. Nekadašnje kino Šibenik bilo je „naše“ kino, mjesto gdje smo započeli svoj kino život. Nije nam namjera oživljavati to nekadašnje kino niti liti suze za prošlim vremenima. Sva bivša gradska kina svima nama puno znače, to se ne može zaboraviti, ali želimo ići dalje i stvarati neka nova mjesta i nove uspomene - istaknuo je Šupe.

A prvi korak Kino kvadrata počet će s Kvadratom. Tako se, naime, zove švedski film ovjenčan Zlatnom palmom u Cannesu 2017. godine koji će šibenski filmoljupci gledati ovog ponedjeljka. Punim plućima pak projekt će početi disati u listopadu, a filmske projekcije održavat će se čak na četiri mjesta u gradskoj jezgri. Već etabliranim „kinima“ u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić i atriju Muzeja grada Šibenika pridružit će se i kafić na Maloj loži Na. Ma. Lo. te Bar Code. Filmska sezona na tim će lokacijama trajati od listopada do travnja, a projekcije će se održavati jednom tjedno. Namjera entuzijasta u Kinoklubu Šibenik, kako ističu, obogaćivanje je gradske jezgre kulturnim sadržajima i programima. Osobito u zimskom razdoblju kada se i kulturni život nerazmjerno utiša u odnosu na ljetnu vrevu.

Sličan je cilj i Kino arhipelaga. Jer, podsjeća Šupe, u njihovoj "misiji" širenja filmske kulture, posebno mjesto imaju otoci. Stoga, dodaje, neće se stati nakon subotnje projekcije. Zahvaljujući suradnji sa žirjanskom Kulturnom udrugom, sljedeći film na programu je 4. kolovoza, a u međuvremenu, u suradnji s Ekološkom udrugom Prvić, filmovi će 21. i 28. srpnja stići i na Prvić.

20. travanj 2024 13:30