StoryEditorOCM
Ostalo'MUSICA APPASSIONATA'

Šibenski festival klasične glazbe: Počet će 'Mačkama', a završiti s Talijanima i mandolinama

16. srpnja 2018. - 15:14

Nakon što se tijekom proteklih 10 godina dobro ukorijenio u šibenskoj ljetnoj kulturnoj ponudi ugošćujući svjetski poznate i hvaljene glazbenike Tomislava Mužeka, Stefana Milenkovića, Moniku Leskovar, Edina Karamazova, Martinu Filjak i druge, jedini šibenski Festival klasične glazbe "Musica appassiona" ovog će tjedna uploviti u svoje jedanaesto izdanje.

Na nekoliko atraktivnih lokacija od 18. srpnja do 7. kolovoza festival donosi ukupno šest koncerata, a svečano otvorenje, kako je najavila umjetnička voditeljica, mezzosopranistica Nera Gojanović iz Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku, održat će se na Tvrđavi Barone.

Zahvaljujući suradnji s Tvrđavom kulture Šibenik, "Musica appassiona" ove će godine biti otvorena uz najljepše skladbe poznatih američkih mjuzikla: "Mačke", "Chicago", "My Fair Lady" i "South Pacific". U večeri mjuzikla, uz Gojanović, nastupit će Martina Klarić, sopran, Krešimir Stražanac, bas-bariton te Gordana Pavić uz klavir.


Humanitarni koncert


U subotu, 21. srpnja, u klaustru samostana i crkve sv. Frane održat će se koncert njemačkog gudačkog Henschel kvarteta, kazala je Gojanović, ističući kako je riječ o glazbenicima koji se mogu pohvaliti i time da u Madridu često sviraju na Stradivarijevim instrumentima iz kolekcije španjolske kraljevske obitelji.

– Henschel kvartet jedini je europski kvartet pozvan da svira u Tokiju, a prvi put u Hrvatskoj su svirali prije tri godine na Dubrovačkim ljetnim igrama kada su osvojili Orlanda. Budući da je kvartet i svjetski ambasador SOS Dječjeg sela, njihov koncert u Šibeniku bit će humanitaran te će novac od prodaje ulaznica biti namijenjen djeci iz SOS Dječjeg sela u Hrvatskoj – istaknula je Gojanović.

Dva dana kasnije, 23. srpnja, u Sokolarskom centru u Dubravi, jednoj od tradicionalnih festivalskih pozornica, predstavit će se komorni trio Crisostomo iz Zagreba, a potom će 31. srpnja u crkvi Gospe van Grada nastupiti Gitarski kvartet – Zoran Dukić, Petrit Ceku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić.

Tvrđava Barone ponovo će otvoriti vrata "Musici appassionati" 6. kolovoza kada će koncert održati Aljoša Juranić, jedan od najuspješnijih hrvatskih pijanista mlađe generacije.

Festival se, pak, zatvara dan poslije. U klaustru samostana i crkve sv. Frane predstavit će se mandolinski kvartet Hathor Plectrum iz Italije koji će izvesti skladbe poznatih talijanskih skladatelja, ali i tradicionalnu narodnu glazbu.

25. travanj 2024 18:40