StoryEditorOCM
OstaloJAKOV BILIĆ BIT ĆE NOVI RAVNATELJ HNK

Evo mu prve poruke! Franka Klarić: Ne želim ostati bez tebe na sceni

14. srpnja 2018. - 11:55

Mladi šibenski glumac Jakov Bilić, ovjenčan Nagradom hrvatskoga glumišta i aktualni HDZ-ov gradski vijećnik, bit će novi ravnatelj šibenskoga Hrvatskog narodnog kazališta. On bi na toj funkciji trebao zamijeniti Maju Trlaju kada joj krajem prosinca istekne mandat.

Jednoglasan je to prijedlog Kazališnog vijeća kojim predsjedava Anita Škugor Kodžoman, šefica šibenskog HZZO-a, a članovi su još Diana Dulibić, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, Marko Škugor, estradni pjevač, Franka Klarić, glumica, i Jadranka Šestan Kostanić, propagandistica u HNK-u, a konačnu odluku donijet će šibensko Gradsko vijeće.

Osim Bilića, na natječaj za ravnatelja/icu šibenskog teatra javila se jedino još Jasminka Mesarić iz Osijeka, dugogodišnja ravnateljica Dječjeg kazališta "Branko Mihaljević", koja je u zadnje vrijeme bila na čelu osječkog Muzeja likovnih umjetnosti, ali je krajem svibnja smijenjena s te dužnosti nakon skandala zbog umjetničke fotografije "P..... dim" koja je, kako su smatrali ćudoredni članovi muzejskog vijeća te kulturne ustanove, vrijeđala osjećaje građana. Mesarić je bila i članica Vijeća Međunarodnog dječjeg festivala, no Kazališno vijeće šibenskog HNK je Bilićevu kandidaturu i njegov predloženi program rada ocijenilo boljim, detaljnijim i realnijim.

– Obje molbe pristigle na natječaj su valjane, oba ponuđena programa su sadržajna i dobro koncipirana, međutim mi smo se opredijelili za Jakova Bilića zato što je u svom obrazloženju i u svom programu dao razvojne smjernice koje su jasno pozicionirale kazalište i MDF, a isto tako vrlo je kritički progovorio o kadrovskoj strukturi u svojoj matičnoj kući, o problemima tehnike bilo da je riječ o vlastitoj produkciji ili gostujućim predstavama, govori i o dodatnim edukacijama, otvorenosti prema europskim fondovima. Kada je riječ o razvoju kazališta, stvari je pozicionirao tako da će se puno raditi na velikoj sceni, ali i s djecom, te da će se revitalizirati bivša kazališna kavana koja će se bazirati na našim sugrađanima Ivi Brešanu i Arsenu Dediću koji su ostavili neizbrisiv trag u povijesti grada. Kada je riječ o MDF-u, istaknuo je važnost kvalitete voditelja u radu s djecom, otvaranje festivala prema djeci drugih gradova te stvaranje završne manifestacije koja bi objedinila dječje stvaralaštvo u radioničkom programu – kazala je predsjednica Kulturnog vijeća Anita Škugor Kodžoman.

Bilićev program ocijenila je entuzijastičnim, te je zbog toga, dodala je, dobio podršku članova Kazališnog vijeća iz redova zaposlenika teatra.

– Nadamo se da smo donijeli dobru odluku i da će se to pokazati u radu teatra – zaključila je Škugor Kodžoman, naglašavajući kako je konačna odluka ipak u rukama gradskih vijećnika.

Franka Klarić, članica Kazališnog vijeća i Bilićeva glumačka kolegica, također hvali njegov detaljno razrađen i konkretan program.

– Bilićev program u umjetničkom je smislu vrlo realan. On vrlo dobro poznaje strukturu kazališta, daje priliku i mladim redateljima i piscima. Mislim da je u ovim uvjetima bilo bitno dobiti čovjeka koji je upoznat s problemima i rupama koje postoje u našem kazalištu. Također, ono što funkcionira na dobrim temeljima, on će nastaviti dalje razvijati. To što se, iako je glumac, odlučio kandidirati za ravnatelja, njegova je osobna odluka, a ja bih voljela da ga ne izgubim kao glumca i partnera na sceni – rekla je Klarić.

Odluku Kazališnog vijeća Bilić nije želio komentirati. Pričekat će, ističe, da svoje kaže šibensko Gradsko vijeće, pa kad njegov izbor bude i potvrđen, spreman je predstaviti svoj program, svoje viđenje i planove za budućnost šibenskog teatra.

17. travanj 2024 19:14