StoryEditorOCM
OstaloSvake srijede

A to je - ljubav: S tvrđave Barone filmom se putuje po cijelom svijetu

15. lipnja 2018. - 19:59

Na Tvrđavi Barone u srijedu, 20. lipnja počinje filmski program „Srijedom po svijetu“ koji uređuje i vodi predsjednik Kinokluba Šibenik Nikica Šupe. Prethodne dvije sezone, taj je program privukao brojnu i vjernu publiku, a ovogodišnje izdanje donosi i veći broj filmskih naslova te će trajati sve do 12. rujna, istaknuo je Šupe.

-Kao i prve dvije godine i ova godina ima svoj tematski nazivnik, a to je – ljubav. Međutim, to ne podrazumijeva šaroliku lepezu ljubavnih filmova već se riječ o punokrvnim autorskim djelima koji su prikazivani na međunarodnim filmskim festivalima u Berlinu, Veneciji, Cannesu, Sundanceu, Locarnu, Rotterdamu, Munchenu itd., na kojima su neki od njih osvojili najprestižnije nagrade - kaže Šupe.

Filmske srijede na Baroneu otvorit će danski film „Krivnja“, nakon kojeg će publika, 27. lipnja, imati priliku vidjeti norvešku humorističnu i toplu priču o sredovječnom muškarcu „S balkona“.

U srpnju će pak biti prikazana dva filma. Prvi, 11. srpnja, francuski je film „Isabellino sunce“ s Juliette Binoche u glavnoj ulozi. Tjedan dana kasnije na rasporedu je turska komična drama „Leptiri“, dok prva srijeda u kolovozu donosi bosanskohercegovački film „Žaba“ u kojem glavni lik tumači Emir Hadžihafizbegović.

Filmsko putovanje u kolovozu se nastavlja francuskom dramom o obitelji u vrtlogu razvoda „Julien u sredini“. Slijede dva dokumentaraca: duhovita i iznijansirana kritika konuzmerističkog društva „Moje stvari“ (Finska) te libanonski film „Sve se vraća“ koji se bavi živopisnim likovima na margini društva i rubu egzistencije i koje je bio prikazan na ovogodišnjem Berlinaleu, a projekcija u Šibeniku ujedno je i hrvatska premijera tog filma.

Do kraja filmskih srijeda na Tvrđavi Barone bit će prikazani još paragvajska drama „Nasljednice“, a u rujnu je na rasporedu talijanska drama s elementima trilera „Sicilijanska priča o duhovima“.

Iako su nagrade i dobre kritike bile glavni kriterij za odabir filmova, Šupe je, kaže, pri sastavljanju programa pazio da on bude gledateljima atraktivan.

-Filmovi su žanrovski raznoliki: od drame, odnosno socijalne drame koja je ujedno i slojevita studija južnoameričke države iz koje dolazi do dokumentarnih ostvarenja koja propitkuju današnje društvo i položaj pojedinca u njemu preko napete drame iz kriminalnog miljea, obiteljske komične drame, studije karaktera u metežu razvoda do trilera ubitačnog tempa i atmosfere – naglasio je Šupe.

Ovogodišnja novina je i da će, uz hrvatski prijevod filmova, biti osiguran i engleski, pa se organizatori filmskog putovanja srijedom po svijetu nadaju da će u publici ove godine biti i dosta turista. Početak projekcija je u 21,30 sati.

23. travanj 2024 16:10