StoryEditorOCM
OstaloKarlovačko 'Jaje' otvara

U subotu počinje šibenski Međunarodni dječji festival: Bit će izvedeno oko stotinjak dramskih, lutkarskih, likovnih, literarnih i filmskih programa

15. lipnja 2018. - 13:01

U subotu, 16. lipnja, na ljetnoj pozornici na Trgu Republike Hrvatske opet će se zavijoriti zastava Međunarodnog dječjeg festivala. Označit će početak dvotjednog programa 58. MDF-a, koji, kako kaže Maja Trlaja, ravnateljica Hrvatskog narodnog kazališta, slavi i zanimljiv jubilej. Prvi je put održan prije 60 godina, no u početku su festivalska događanja bila bijenalna, da bi se od 1962. godine, ta danas najstarija šibenska kulturna manifestacija, počela održavati redovito, svake godine.

I kao što je davne, 1958. godine festival otvorio dječji dramski studio (tada iz Osijeka), djeca će zagospodariti pozornicom i na otvorenju 58. MDF-a. Bit će to polaznici Dramskog studija Gradskog kazališta "Zorin dom", koji će izvesti predstavu "Jaje" nastalu prema istoimenoj priči Zlatka Krilića. Adaptaciju, dramatizaciju i režiju "Jajeta" potpisuje Sanja Hrnjak.

Hvaleći predstavu u svim njezinim elementima: od teksta i scenografije, preko glazbe do glume malih i mladih glumaca od 9 do 25 godina, Hrnjak je istaknula kako "Jaje" na zaigran način gradi dvije paralelne priče. Prva je edukativna i govori o tomu koje se sve životinjske vrste legu iz jajeta, a druga, nadograđena, bavi se virtualnim svijetom interneta i novih tehnologija koji je, kategorična je Hrnjak, opasan ako se koristi bez roditeljskog nadzora i ograničenja!

– Predstava je gotovo stripovski rađena. Krilićev tekst nadograđen je suvremenim temama koje nas okružuju, poput korupcije, emigracije, zaraženosti turbofolkom… Iako šaljiva i duhovita, predstava se u dubini bavi dubokim, ontološkim pitanjima – rekla je Hrnjak, zahvaljujući svim suradnicima koji su sudjelovali u stvaranju predstave, a bio ih je velik broj, te posebno autoru glazbe i songova Mati Matišiću.

Dramski studio "Zorina doma" vrijedan je i nezaobilazan dio karlovačke kazališne prošlosti, istaknuo je Srećko Šestan, ravnatelj tog teatra, podrijetlom Šibenčanin.

– Predstava "Jaje" nastala je prošle godine u povodu 65 godina kontinuiranog rada našeg dramskog studija. Lani je proslavljeno i 125 godina od izgradnje zgrade "Zorina doma" koju su financirali sami građani, svojim novcem, a rađena je za zbor "Zora", koji je najstariji registrirani zbor u Hrvatskoj. U Karlovcu kultura nikada nije bila zanemarena, a ovi mladi Karlovčani nastavljaju bogatu tradiciju svog grada, jer se zaista puno mladih ljudi bavi kulturom, a samo u našem "Zorinu domu" imamo oko 400 polaznika u raznim programima – naglasio je Šestan, podsjećajući kako je Dramski studio karlovačkog teatra u posljednjih šest godina, na MDF-u nastupio četiri puta, dok profesionalni ansambl gostuje svake godine.

U sklopu festivala bit će izvedeno oko stotinjak dramskih, lutkarskih, likovnih, literarnih i filmskih programa. Međunarodnu dimenziju podcrtat će umjetnici, teatri i voditelji radionica iz 22 zemlje svijeta. Posebnost šibenskog festivala su dječje radionice, a ove godine održat će se čak 31 za koje je već sada prijavljeno više od 800 djece.

20. travanj 2024 17:20