StoryEditorOCM
OstaloUsusret 58. MDF-u

Gradske ulice prvi će put krasiti i zastavice na kojima su svoje autoportrete naslikala djeca iz 14 zemalja svijeta

Piše Šibenski.hr
12. lipnja 2018. - 15:20



 
Prvi put Šibenik će za vrijeme Međunarodnog dječjeg festivala krasiti zastavice djece iz 14 zemalja svijeta!
 
 
Počelo je postavljanje festivalskih zastavica kao jednog od vjesnika početka 58. međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku. Festivalske zastavice djelo su ruku djece iz cijele Hrvatske, a riječ je o projektu koji je pokrenula Zdenka Bilušić, a prvi put ove godine dio grada resit će zastavice koje su izradila djeca iz 14 zemalja svijeta!
 
Zahvaljujući suradnji i angažmanu svjetske umjetničke agencije, WAG ( World Art Games), u Šibenik su stigle zastavice iz Argentine, Azerbajdžana, Finske, Indije, Izraela, Meksika, Maroka, Novog Zelanda, Norveške, Francuske, Turske, Nigerije, Austrije i Bugarske. 
 
- Inače je običaj da zastavice rade djeca vrtićke dobi, no u ovom slučaju voditelji naših organizacijskih odbora u ostalim zemljama radili su s djecom različitih uzrasta. Tako su u Azerbajdžanu zastavice radili osnovnoškolci, iz Španjolske i Izraela stižu zastavice koje su radili učenici Umjetničkih škola no svi oni držali su se poznatih motiva, glava – kazala je Jasmina Paunović iz glavnog odbora WAG-a, organizacije sa sjedištem u Hrvatskoj, a odborima u šezdesetak zemalja svijeta.
 
- Među našom djecom imamo i kreativce koji su izašli izvan zadanih okvira pa su Finci, na primjer, plastificirali svoje zastavice, Španjolci su iz izradili na papiru, gimnazijalci iz Austrije napravili su nešto slično – otkriva Paunović.
 
Prvi put povijesnu jezgru krasit će zastavice ne samo hrvatske djece, već i njihovih vršnjaka iz cijelog svijeta, pa i onih nešto starijih čime će predznak 'međunarodni' biti nikad jači!
 
Da ove zastavice s motivom glava koje asociraju na glave s katedrale svetog Jakova, nedjeljivog sadržaja grada domaćin 58. festivala, nisu puki ukras grada, dokazuje i priča iz Finske.
 
- Djeca su u svojim zemljama radila ne samo promociju svojih radova, zastavica već Festivala u cjelini. Evo, u Finskoj, kad su ih pakirali i slali u Hrvatsku, zbivanje je popratila jedna njihova televizijska kuća što je izvrsna promocija – naglasila je Paunović.

 

19. travanj 2024 12:09