StoryEditorOCM
OstaloŠibenski plesni festival

Zorana Mihelčić ponovo će rasplesati Šibenik, a u muzej dovodi Lupinovu izložbu (FOTO)

2. lipnja 2018. - 14:24

Šibenik Dance Festival (ŠDF), koji će se po 8. put održati od 23. do 28. srpnja, otvorit će dvodijelna plesna poslastica. Na Tvrđavi sv. Mihovila, s početkom u 21 sat, bit će izveden dio triptiha "East and West" pod nazivom "The Edge". Produkciju toga majstorskog djela Igora Kirova "potpisuje" baletni ansambl HNK Split. Kreativna pauza s gostom iznenađenja publiku će uvesti u drugi dio svečanosti, kada će se Šibenčanima i njihovim gostima predstaviti Nacionalni balet iz Pečuha. Ballet Pecs, najstarija mađarska suvremenoplesna skupina, izvest će, u koreografiji Balazsa Vinczea, strastveni, erotični i dramatični balet "Carmen".

Trg Republike Hrvatske, između katedrale sv. Jakova i gradske vijećnice, tvrđava sv. Mihovila i Barone te HNK u Šibeniku – četiri najatraktivnije šibenske gradske lokacije – postat će potom pozornica za brojne plesače, koreografe i plesne ansamble iz Hrvatske i susjednih zemalja, koji će se smjenjivati u 16 programa.

Najavljeno je to na konferenciji za novinare Zorane Mihelčić, voditeljice Plesnog teatra "Sjene", organizatorice i umjetničke direktorice ŠDF-a, održane u Muzeju grada Šibenika, kojoj su, u ulozi suorganizatora manifestacije, bili nazočni Željko Krnčević, ravnatelj muzejske ustanove, Marina Lambaša, kustosica muzeja, Mirjana Žurić, pročelnica gradskog upravnog Odjela za društvene djelatnosti, Dino Karađole, direktor šibenske Turističke zajednice, i Nikica Šupe, predsjednik Kinokluba Šibenik i urednik filmskog programa Festivala.

– Vjerovala sam u projekt Šibenik Dance Festivala. Započeo je vrlo skromno, da bi se, uz pomoć suorganizatora i brojnih pojedinaca koji su prepoznali ambiciju i energiju, pretvorio u manifestaciju kojom se Šibenik može ponositi. Zahvalna sam svima koji su Plesnom teatru "Sjene" i meni pomogli u toj misiji, od Grada Šibenika i Tvrđave kulture do Turističke zajednice, Muzeja te Šibensko-kninske županije i njezina TZ-a. Danas mi se obraćaju i mnogi mladi poduzetnici i ugostitelji sa željom da budu dio istog projekta, upotpune festivalsku ponudu i daju joj posebnu draž i prepoznatljivost – kazala je Mihelčić.

Tako će ove godine za festivalskih dana biti upriličene male jutarnje plesne matineje, a master-class seminar vodit će profesionalci Ema Janković, Mojca Majcen iz Slovenije te poljski koreograf Maciej Kuzminski. Dječje radionice vodit će Antonija Dorbić, Marta Krešić i Lana Šprajc. U radionice će se, uz simboličnu naknadu, za razliku od prošlih godina, moći upisati i djeca bez plesnog predznanja. Projekcije filmova različitih autora, od mladih i relativno nepoznatih do onih koji su u svjetskoj filmskoj umjetnosti ostavili značajan trag, bit će, kako je kazao Nikica Šupe, organizirane na otvorenom.

To što će ŠDF od ove godine imati i filmski program neće biti jedina novost. Pozivu organizatorice Festivala odazvao se Stefan Lupino. Karizmatični umjetnik u Muzeju grada Šibenika će dan uoči početka Festivala otvoriti izložbu svojih djela, koja će se moći razgledati 15 dana. Uz četiri drvene skulpture ženskih aktova, pet crteža i pet fotografija koje su vezane uz plesni pokret, po riječima kustosice Lambaše, četiri dana će javnosti biti izložena i metalna skulptura "Fire Angel" iz opusa "Lupinizam".

Zadovoljstvo što će šibenski Muzej, netom nakon Zagreba, ugostiti tako značajnu izložbu, nije krio ni Željko Krnčević. To sretniji je, istaknuo je, što će ustanova na taj način odati priznanje za uloženi trud i energiju Zorani Mihelčić te dati doprinos ŠDF-u koji prati od samog početka. Festival i organizatoricu su biranim riječima pohvalili i pročelnica Žurić i direktor Karađole.

19. travanj 2024 23:24