StoryEditorOCM
OstaloAleksa vrati se

U šibenskom teatru praizvedena ratna komedija "Kako je počeo rat na mom otoku"; Pogledajte koga smo sve zatekli na predstavi (FOTO)

15. svibnja 2018. - 10:19

Hrvatska praizvedba ratne komedije „Kako je počeo rat na mom otoku“, nastale prema istoimenom filmu Vinka Brešana, koji je napisao i filmski scenarij zajedno s ocem, Ivom Brešanom, svečano je sinoć izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku.

Predstava je nastala u koprodukciji šibenskog teatra i zagrebačke Gavelle, a ravnatelji Maja Trlaja i Boris Svrtan, koji i glumi u komadu, uvjereni su kako su Šibenik i Hrvatska dobili dobru predstavu kojoj veliki uspjeh filma neće biti opterećenje.

Dvadesetak godina nakon nastanka filma, koji je sa svojih 350 000 gledatelja oborio sve rekorde gledanosti u hrvatskim kinima od osamostaljenja države i još uvijek drži to slavno prvo mjesto, njegova kazališna adaptacija pobudila je veliko zanimanje među Šibenčanima.

Nimalo čudno, kada je svojedobno „pola“ Šibenika sudjelovalo u snimanju filma čiji se likovi i rečenica i danas pamte i prepričavaju. Stoga je šibenska publika s velikom znatiželjom i očekivanjima dočekala kazališnu „inačicu“ „Kako je počeo rat…“.

Redatelj predstave je Dražen Ferenčina, a adaptaciju potpisuje Željka Udovičić Pleština. Scenograf je Dragutin Broz dok je kostimografkinja Sara Lovrić Caparin iz šibenskog HNK. Autor glazbe je Mate Matišić. Uz Svrtana, u predstavi glume Janko Rakoš, Nenad Cvetko, Igor Kovač, Anica Kovačević, Ivan Grčić, Nikola Baće, Zoran Gogić, Darko Stazić te šibenski glumci Jakov Bilić, Šime Bubica i Franka Klarić koja je dobila priliku da pokaže kuha li bolju paštašutu od Matije Prskalo u filmu.

„Kako je počeo rat na mom otoku“ na daskama šibenskog teatra igrat će i u utorak, 15. te u srijedu, 16. svibnja, dok je zagrebačka premijera najavljena 3. listopada.



 

20. travanj 2024 16:11