StoryEditorOCM
OstaloBesplatne radionice

Srednjoškolci, u subotu i nedjelju snimite svoj film!

11. svibnja 2018. - 12:57

Film stanuje u Šibeniku. Ne samo da ima svoju publiku i glumce, nego i mlade ljude voljne da svoje znanje podijele s drugima. Za početak - sa srednjoškolcima. I to zahvaljujući nedavno osnovanom Filmskom centru mladih na čelu kojeg je mlada Šibenčanka Josipa Bubica.

Riječ je o udruzi koja okuplja redatelje, snimatelje i glumce koji će voditi ili sudjelovati u radu filmskih radionica, a prva, i usto besplatna, održat će se već ovog vikenda, u subotu, 12. i 13. svibnja u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić. Radionica će trajati od 10 do 17 sati, a do sada se javilo šestero srednjoškolaca, kaže voditelj radionice Igor Jelinović, splitski filmski redatelj, koji ima još i diplomu iz komunikologije.

- Maksimalan broj ljudi na radionici je 15. Do sada ih se javilo 6, a budući da se prijave primaju do petka do 18 sati, vjerujemo da će se javiti još polaznika. Računamo na njih desetak - kaže Jelinović.

Prvo okupljanje, dodaje, na neki će način biti opipavanje pulsa zainteresiranih, a dva dana, koliko će trajati radionica, bit će dovoljno za savladavanje filmskih osnova.

Radionica je zamišljena kao intenzivni dvodnevni program na kojem će se srednjoškolcima, na teorijskoj i praktičnoj razini, približiti osnove filmskog i medijskog stvaralaštva. Polaznici će se iskušati u svim područjima umjetničkog rada na filmu što će na kraju uroditi i kratkim igranim ili dokumentarnim filmom koji će polaznici snimiti prema predlošku koji će, također napraviti na radionici.

- Želimo vidjeti kako grad diše, a ako ta priča zaživi nastavit ćemo dalje s radionicama. Plan je da ta filmska obuka bude sustavna, a zahvaljujući današnjoj tehnici neki se filmić lako može snimiti - govori mladi redatelj.

- Radionice će biti besplatne. Želimo tako privući što više ljudi. Ovisno o tomu kako će se dalje sve odvijati, planiramo radionice raditi ne samo za srednjoškolce, već i za osnovnoškolce, umirovljenike, zaposlene. Mada, mislim da ćemo uvijek biti besplatni za djecu, mlade i umirovljenike. Možda će plaćati samo zaposleni, ali i to će biti simbolične cijene - kaže Jelinović.

Uz Jelinovića, radionice će voditi i akademski filmski snimatelj Marko Jerbić, a sudjelovanje najavljuju i glumci šibenskog HNK-a Šime Bubica i Oriana Kunčić.

17. travanj 2024 11:52