StoryEditorOCM
OstaloMuzej grada Šibenika

Doznajte što vas sve čeka tijekom svibnja: Izleti na Bribirsku glavicu, kužinavanje na Danilu i čišćenje suhozida na Baljencu

7. svibnja 2018. - 17:17

Iznenadite publiku jednostavnošću, prisnošću, ljepotom, otkrijte im neke tajne iz prošlosti, inspirirajte ih korisnim informacijama, budite angažirani, učinite svoj muzej mjestom kvalitetne komunikacije!

Ovo su neke od smjernica Muzejsko-dokumentacijskog centra, središnje komunikacijske točke hrvatskih muzeja, koje su kada je riječ o Muzeju grada Šibenika i programu koji ta ustanova priprema za svibanj, pale na plodno tlo. Objavljene su povodom ovogodišnje teme Međunarodnog dana muzeja, koja glasi "Hiper-povezani muzeji: novi pristupi, nova publika", a šibenski muzej u zadanu temu i obilježavanje 18. svibnja odlučio je uključiti se nizom događaja: radionica, tribina, akcija, izleta...



Već u ponedjeljak 14. svibnja u atriju muzeja Vesna Zmajić Kralj održat će predavanje o brodolomu trgovačkog broda iz 17. stoljeća na pličini Mijoka kod Murtera, a dan poslije šibenski će muzej u suradnji s udrugom za očuvanje kulturne i povijesne baštine "Don Juraj Gospodnetić“ iz Bosanskog Grahova predstaviti pljočkanje – tradicijsku i natjecateljsku sportsku igru sličnu boćanju. Također, etnologinja Marija Krnčević Rak govorit će o tradicijskim igrama Dinare.

Ljubitelji izleta i obilazaka arheoloških lokaliteta ovoga mjeseca doći će na svoje. Polaznike Centra za odgoj i obrazovanje, šibenski će muzealci u srijedu 16. svibnja provesti lokalitetom Bribiska glavica, a 19. svibnja muzej organizira posjet Zavičajnom muzeju u Biogradu na Moru. Nekoliko dana kasnije, 24. svibnja, najavljen je posjet antičkom lokalitetu na Danilu gdje će se održati Dan antičke kuhinje, pa će posjetitelji imati priliku doznati što se kuhalo i jelo u antici na tom području.

Na sam Dan muzeja, 18. svibnja, ulaz na stalni postav bit će slobodan, a u 21 sat u atriju koncert će održati trio "Bagatin" koji će publiku zabaviti i jazz obradama.

Svibanjska događanja u Muzeju grada Šibenika počela su u srijedu, svakodnevnim radionicama Periplus koje su namijenjene djeci, ali i odraslima koji kroz igru žele ponešto naučiti o moru, brodovima i povijesti plovidbe. Četvrtak je bio rezerviran za tribinu povodom Svjetskog dana slobode medija, a tjedan dana kasnije bit će otvorena retrospektivna izložba šibenskog slikara Vlade Petkovića.



U suradnji s Medicinskom školom i Općom bolnicom Šibenik, šibenski muzej 11. svibnja organizira tribinu o medicinskim sestrama u Domovinskom ratu koju će voditi Marijana Klisović.

U subotu 12. svibnja bit će velika akcija čišćenja otočića Baljenca u blizini Kaprija. Riječ je o školjiću koji je prije nekoliko godina postao poznat hrvatskoj i svjetskoj zahvaljujući fotografijama koje prikazuju nevjerojatnu ljepotu rastera njegovih suhozida. Akcija čišćenja od borova potrebna je da bi se mogao snimiti 3D model otoka, objašnjavaju u muzeju.

Suhozidi i tradicijska gradnja bit će u središtu pozornosti i 26. svibnja kada će se održati suhozidarska gradionica. Učit će se izravno i na terenu: popravljat će se Ninića ćemer na trasi plinovoda između Šibenskog mosta i Njivica.

U svibnju ni ljubitelji filma u muzeju neće ostati kratkih rukava. Kinoklub Šibenik i Kino mreža Hrvatske organiziraju Dane smijeha u sklopu kojih će šibenska publika uživati u komedijama čehoslovačke kinematografije: "Ljubavi jedne plavuše" Miloša Formana, "Strogo kontroliranim vlakovima" Jirzija Menzela i "Krematoru" Jurja Herza.

20. travanj 2024 15:36