StoryEditorOCM
OstaloPoučno i zabavno

Šibenski muzej osmislio novu društvenu igru: Bacite kocku i onda zaplovite u prošlost

19. travnja 2018. - 15:18

Poučno i zabavno. Tako su novu društvenu igru "Periplus: zaplovi u prošlost", osmišljenu u sklopu edukativne djelatnosti Muzeja grada Šibenika, ocijenili četvrtaši iz OŠ Jurja Dalmatinca koji su, predvođeni svojom učiteljicom Melitom Polić, igru prvi odigrali i testirali.

Riječ je o igri koja tematski obrađuje povijest plovidbe, objašnjava voditeljica muzejskih radionica Ivana Vučinović, pa otud i njezin naziv Periplus, što na grčkom znači oplovljavanje. Namijenjena je djeci, osnovnoškolcima prije svega, ali i odraslima koji kroz igru žele ponešto naučiti o starim i novim brodovima, pomorskim bitkama, podmorskim arheološkim nalazištima i drugim temama vezanim za more i pomorstvo.

- Igra je osmišljena u suradnji s kolegama kustosima. Autori tekstova su arheolozi Emil Podrug i Jelena Jović, etnologinja Marija Krnčević Rak i povjesničar Bruno Brakus. Imali smo malo vremena da je osmislimo i realiziramo, ali smo jako ponosni na nju i mislimo da je to najbolja naša igra do sada. Posebno smo zahvalni Duški Radečić Petrić na divnim ilustracijama i dizajneru Anti Filipoviću Grčiću - kazala je Vučinović.

U posljednjih godinu dana Muzej grada Šibenika organizirao je desetak radionica i edukativnih igraonica i sve su uglavnom bile vezane uz postavljene izložbe, a zanimanje djece je veliko, tvrdi Vučinović.

- Igra je koncipirana tako da dijete najprije pročita kratku priču, a onda baci kocku i hodajući po ploči na kojoj su iscrtana polja s raznim zadacima, kada stane na upitnik odgovara na pitanja vezana uz priču koju je pročitao. Ima i polja s ružom vjetrova, pa kada do njih dođe, ide naprijed ili nazad, ovisno o smjeru u kojem vjetar puše. Vjerujem da se svako dijete slikalo na topovima koji se nalaze ispred muzeja, a sada kroz ovu igru imaju priliku otkriti tajnu tih topova, kao i najstarijeg crkvenog zvona u Hrvatskoj koje se čuva u Muzeju grada Šibenika - kazala je Vučinović.

Društvena igra "Periplus: zaplovi u prošlost" osmišljena je u sklopu Edukativno-muzejske akcije pokrenute na razini cijele države povodom Međunarodnog dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja. Do tada će se ona moći i igrati u dvorani za povremena izlaganja, nakon čega će se do kraja školske godine preseliti u atrij muzeja. No, da sve ne bi ostalo na tomu, šibenski muzealci planiraju ovu društvenu igricu tiskati i u manjem "formatu", a prodavala bi se u muzejskoj suvenirnici.

22. travanj 2024 19:00