StoryEditorOCM
Ostalotravanjski program

Šibenski muzej pun je života: Izložbe, predavanja, kviz i radionice, a produžava se i radno vrijeme za razgledavanje stalnog postava

4. travnja 2018. - 21:28

Muzej grada Šibenika nastavlja organizirati raznovrstan program i u travnju u sklopu kojeg će se održati predavanja, izložbe, radionice za djecu i mlade, a na svoje će doći i ljubitelji kviza.

Uz to, u travnju se, svakog petka, nastavljaju i projekcije filmova prema izboru Kinokluba Šibenik, a za "Đir po Šubićevcu", koji je muzej planirao prvog dana proljeća, ali se, zbog hladnoće i snijega koji je tada pao, nije održao, novi je termin zakazan 23. travnja povodom Dana planeta Zemlje. Bit će to prilika da Šibenčani bolje upoznaju pluća grada i doznaju kakve je sve sadržaje nekada nudio taj dio šume na Šubićevcu. Uz stručno vodstvo arhitekta mr. sc. Gustava Červara prošetat će se pokraj nekad kultnog restorana "Dubravka", bivšeg zoološkog vrta sve do popularne "jame" i vidikovca s kojeg puca pogled na grad.

Travanjski program otvara predavanje o šibenskoj zastavi, njezinu nastanku i povijesti, a održat će ga dr. sc. Željko Heimer, diplomirani inženjer elektrotehnike i računarstva, hrvatski časnik i jedan od najistaknutijih hrvatskih veksilologa, to jest proučavatelj zastava. Predavanje će se održati u atriju muzeja 4. travnja, a sutradan će u dvorani za povremena izlaganja biti otvorena izložba Arheološkog muzeja Istre iz Pule na kojoj će biti predstavljeni rezultati arheološkog istraživanja brodske konstrukcije koja je pronađena u uvali Zambratija kod Umaga, a datira iz prapovijesti te je s obzirom na starost i formu riječ o jednom od najvažnijih arheoloških pronalazaka ne samo u Istri, nego i u Hrvatskoj. Izložba će u Šibeniku biti otvorena do 30. travnja.



Šibenski muzej obilježit će i rođendan velikog botaničara Roberta Visianija, rođenog 9. travnja 1800. u Šibeniku koji je, premda je najveći dio svog života proveo u Italiji, i pokopan u rodnom gradu. Što o autoru opsežnog djela "Flora dalmatica" znaju današnji Šibenčani, otkrit će se na kvizu 10. travnja, a vodit će ga poznati šibenski kvizoman Drago Kudra.


Film o Jurju Dalmatincu


Šibenskoj baštini i velikom majstoru, ovaj put graditeljskom, bit će posvećen i kratki dokumentarac "Juraj Dalmatinac graditelj katedrale“ koji će biti prikazan 18. travnja.

Istoga dana s radom će početi radionice i igraonice za djecu i mlade. Održavat će se svakog radnog dana ujutro i popodne, a potrajat će sve do 18. svibnja. Organizirane su u sklopu 23. edukativno-muzejske akcije koju provodi Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja.

U travnju Muzeja grada Šibenika uvodi i novo radno vrijeme za razgledavanje stalnog postava. Od 1. do 15. travnja muzej će za posjetitelje radnim danom biti otvoren od 8 do 17 sati, dok će subotom raditi od 10 do 15 sati, a za Uskrs i uskrsni ponedjeljak svoja će vrata otvoriti od 10 do 17 sati.

U drugoj polovici travnja produžit će se satnica za razgledavanje stalnog postava, a novo radno vrijeme vrijedit će i tijekom turističke sezone, sve do 31. listopada. Muzejski postav u Kneževoj palači na rivi moći će se obići svakog radnog dana od 8 do 20 sati, a subotom i nedjeljom s radom će početi dva sata kasnije. Posjetitelji će postav moći vidjeti i praznicima i blagdanima, ali od 10 do 15 sati.

25. travanj 2024 10:18