StoryEditorOCM
OstaloOžujak u muzeju

Borba protiv rasizma, mudre budale, filmovi, pa đir po Šubićevcu...

9. ožujka 2018. - 10:41

Izložbe, filmske projekcije, predavanja vezana uz različite teme od ženskih prava, borbe protiv rasizma, do obilježavanja dana očeva i osoba s Downovim sindromom – događaji su koje u ožujku organizira Muzej grada Šibenika.

Na Međunarodni dan žena u atriju muzeja održana je tribina pod nazivom "Žene u sportu", koju je vodio Zlatko Jurić, profesor kineziologije i kroničar šibenskog sporta. Iste večeri i Vitrina mjeseca šibenskog muzeja dobila je novi eksponat izvučen iz muzejskih depoa, a muzealci za sada otkrivaju samo da će novi izložak tematski biti vezan uz sport i žene.

Ženska prava bit će tema i filma koji će u petak, po izboru članova Kinokluba Šibenik biti prikazan za šibensku publiku. Ulaz je besplatan, a projekcija u atriju počinje u 18 sati. Sat vremena kasnije u dvorani za povremena izlaganja dolazi prava poslastica za ljubitelje fotografije. Otvara se izložba braće Brkan, Zvonimira i Ante, najvećih zadarskih i jednih od najznačajnijih hrvatskih fotografa čija su imena nezaobilazna u nastanku moderne hrvatske fotografije. Izložba je nazvana "U blještanju sunca", radovi braće Brkan, koje će do 30. ožujka moći razgledati šibenska publika, i koji su iz Zbirke Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Na otvorenju ove zanimljive i vrijedne izložbe bit će organizirano i stručno vodstvo kustosice izložbe Leile Topić.

Sljedećeg petka, 16. ožujka, atrij muzeja opet je rezerviran za Kinoklub Šibenik i vjerne posjetitelje njihova filmskog programa. Ovaj put tema će biti očevi. Povod je Dan očeva, koji se u Hrvatskoj i još nekim europskim zemljama obilježava 19. ožujka, a u muzeju će ga na sam dan obilježiti i radionicama na koje su pozvani očevi i djeca. Održat će se u dvorani za povremene izložbe, a počet će u 17 sati.

I ove godine šibenski muzej pridružit će se obilježavanju Međunarodnog dana pripovijedanja, a tema su "mudre budale". U suradnji s kazališnom družinom Virko, 20. ožujka bit će izvedena predstava "Tri munjena cara".

Za prvi dan proljeća i Svjetski dan šuma, šibenski će muzej Šibenčane povesti u prirodu. Đir po Šubićevcu, stazom kroz šumu uz nekadašnji zoološki vrt prema nekad omiljenom, a danas posve devastiranom restoranu "Dubravka" do "jame" i vidikovca uz stručno vodstvo arhitekta mr. sc. Gustava Červara, svi zainteresirani mogu napraviti 21. ožujka u 16 sati. Nakon šetnje po šumi i svježem zraku građani mogu ponovno doći u muzej na još jednu filmsku projekciju Kinokluba, a iste večeri u 20 sati u atriju muzeja diplomirani inženjer šumarstva Vice Krnčević održat će predavanje o alepskom boru pod nazivom "Heroj, a ne zločinac".

U četvrtak, 22. ožujka u muzeju će u suradnji s UNICEF-om biti otvorena izložba "Lica svijeta", kojom će se obilježiti Svjetski dan borbe protiv rasizma. Tjedan dana kasnije, 30. ožujka, borbom protiv rasizma bavit će se i film Kinokluba Šibenik na posljednjoj projekciji u ožujku.






































 

26. travanj 2024 16:04