StoryEditorOCM
OstaloSvi su ludi za njima

Gradski komorni orkestar zapalio i društvene mreže obradom poznate klapske pisme i stihovima: "U zalivu malom tom, Šibenik spava..." (FOTO)

8. ožujka 2018. - 14:24

Kada je njihova obrada poznate klapske pjesme "Šibenska noć" sa stihovima "U zalivu malom tom, Šibenik spava…“ počela kružiti društvenim mrežama i na kanalu YouTube, popularnost šibenskog Gradskog komornog orkestara kao da je naglo porasla, jer pozivi prijatelja i glazbenika, komentari, hvale, pa čak i prijedlozi za suradnju počeli su stizati s mnogih adresa i izvan Šibenika. A kako i ne bi kada orkestar, premda u njemu sviraju isključivo amateri, zvuči kao da je riječ o profesionalcima - tvrdi dirigent Jure Celić.

- Posebno me je obradovao poziv izvrsne šibenske violinistice, članice Simfonijskog orkestra HRT-a Petromile Jakas, koja nas je čula na Facebooku pa je rekla da je zainteresirana za suradnju s nama. Inače, protekla godina bila nam je stvarno intenzivna. Nastupali smo više negoli ikada. Uz redoviti ljetni koncert, nastupili smo i za Uskrs, svirali na obilježavanju 210. obljetnice Opće bolnice Šibenik, imali jutarnji koncert za Arsena uz kavu u programu održanom u srpnju na njegov rođendan.

Koncert smo imali i za proslavu u atriju muzeja i tako se pridružili obilježavanju tog starog šibenskog običaja slavljenja sedam dana uoči Božića. Tu je bio i naš božićni koncert u crkvi sv. Frane, a pozvani smo bili i na Božićne čarolije. Imali smo koncerte i izvan Šibenika, pa čak i izvan države u Tuzli. Velike planove imamo i za ovu godinu. Najveći je da napravimo Pergolesijevu operu "La serva padrone" za gudački komorni orkestar, bas, sopran i glumce. Ideja i volje ima, ali će realizacija ipak ovisiti o novcu - kazao je Celić.

Gradski komorni orkestar osnovan je prije 35 godina, no nije djelovao kontinuirano. Predsjednica Blanka Iljadica u orkestru svira od početka i prisjeća se kako su u njemu nekada svirali i puhači. Gudači su s vremenom prevladali, pa danas Gradski komorni orkestar okuplja dvadesetak marljivih entuzijasta violinista, viloista, čelista, bivših i sadašnjih učenika glazbene škole. I dok neki još pohađaju osnovnu glazbenu školu, ali su svi redom nadareni i ovjenčani nagradama s raznih natjecanja, punoljetni članovi bave se različitim profesijama.

U orkestru rame uz rame sviraju učiteljica razredne nastave i koncert majstorica Sanja Šarić, stomatologinja Branka Milić, etnologinja Marija Krnčević Rak, kirurg Slaven Kinkela, diplomirani inženjeri brodogradnje Pero Hajdić i elektrotehnike Željko Komadina, a Iljadica je diplomirana pravnica. U postavu orkestra svakih pet ili šest godina promijeni se generacija učenika Glazbene škole Ivana Lukačića nakon što dotadašnja ode na studij. Aktualni, mladi članovi su Maja Pučić, Lana Plančić, Martina Radnić, Marko Ćubrić, Ana Reškov, Lucija Marija Bilić, Patricija Vuković, Nina Lucia Perina, Lovre Tunuković, Josip Šunjerga, Zvonimir Perković te sve do prije nekoliko dana Jelena Žaja, koja se zbog školovanja preselila u Zagreb.

- Na koncertima, kao pojačanje, s nama redovito nastupaju i naše profesorice violine Lucija Stanojević te Marija Čače, kolegica iz glazbene škole u Tisnom Nikolina Pušić te moja bivša učenica, a danas profesorica violine u Sinju Ema Ivković - ponosno će Celić, koji također predaje violinu u šibenskoj Glazbenoj školi i svestrani je glazbenik koji ima i svoj country bend.

Gradski komorni orkestar godišnje dobiva ukupno 26.000 kuna iz gradskog i županijskog proračuna, što baš i nije dovoljno za sve ono što bi željeli napraviti.

- Uz naš redoviti ljetni i božićni koncert, u planu nam je nastup na skorašnjoj promociji knjige Ante Barbače koji je sakupio i obradio stare pjesme šibenskog kraja. S Katedralnim zborom održat ćemo korizmeni koncert, a nastavljamo i tradiciju održavanja komornog koncerta za Arsenov rođendan. Dobili smo ponovo poziv iz Tuzle, ali će to ovisiti o novcu. Uvijek nas raduje suradnja s drugim glazbenicima kao što je mladi drniški klarinetist Roko Radeljak. Planiramo i suradnju s klapom, mandolistima i zborom Glazbene škole Ivana Lukačića - zaključio je Celić.

24. travanj 2024 04:23