StoryEditorOCM
OstaloTeatar u šibenskom teatru

Za koga se čuva mjesto kazališnog ravnatelja? Vjerojatno za Srećka Šestana, nekadašnjeg pomoćnika HDZ-ova ministra kulture

24. veljače 2018. - 18:36

Kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku poništilo je natječaj za imenovanje ravnatelja/ice te kulturne ustanove zbog, kako tvrde, "neusklađenosti s odredbama Statuta HNK u Šibeniku“.

Ta neusklađenost, očito, istom tom tijelu nije smetala prije mjesec i pol dana kada je raspisalo isti taj natječaj!
To je, inače, bio i prvi potez novog Kazališnog vijeće u koje je krajem prošle godine Gradsko vijeće Šibenika izabralo troje novih predstavnika grada kao osnivača HNK. U Vijeće su tada umjesto renomiranih umjetnika i kulturnjaka, kako nalaže Zakon o kazalištima, ušle istaknute članice HDZ-a: ravnateljica Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Anita Škugor Kodžoman, sada predsjednica Kazališnog vijeća, potom Diana Dulibić, ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo, i pjevač Marko Škugor.

Natječaj koji je Kazališno vijeće raspisalo samo petnaestak dana nakon svog skandaloznog izbora, sada ga je poništilo, šaljući javnosti tek šturo priopćenje.

"Na sjednici Kazališnog vijeća HNK u Šibeniku, održanoj 22. veljače 2018. godine, odlučeno je da se natječaj za imenovanje ravnatelja Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku poništi zbog neusklađenosti s odredbama Statuta HNK u Šibeniku. Na sjednici je utvrđen prijedlog statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta HNK u Šibeniku kako bi se uskladio s odlukom o osnivanju Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku" – navodi se u priopćenju u kojemu stoji i da će taj prijedlog biti upućen Gradskom vijeću, a kada ga ono odobri, moći će se raspisati novi natječaj.

Dodatno pojašnjenje ovih pravnih smicalica od Kazališnog vijeća i predsjednice Škugor Kodžoman nije bilo moguće dobiti do zaključenja ovog teksta, unatoč upitima i porukama poslanim elektroničkom poštom.

Na sporni natječaj, kako je poznato, javila se jedino istaknuta kulturna djelatnica Zdenka Bilušić, likovna pedagoginja i voditeljica Odjela za vizualnu kulturu šibenske Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić“. Iako je ispunjavala tražene uvjete, njezinu prijavu Kazališno vijeće nije ni razmatralo, jer se bavilo problemom usklađenosti pravnih dokumenata i odredaba kazališta, otkrivši tako vlastitu neupućenost i propust!


Kupovanje vremena


I dok se Kazališno vijeće bavi samo sobom i svojim odlukama, u javnosti mnogi ovaj potez vide tek kao puko kupovanje vremena za realizaciju jednog drugog scenarija u kojem bi budući ravnatelj šibenskog kazališta ipak mogao biti Srećko Šestan, Šibenčanin koji je neko vrijeme bio i pomoćnik HDZ-ova ministra kulture Bože Biškupića, a trenutačno vodi karlovački "Zorin dom“.

Šestan je bio favorit šibenske gradske uprave, ali poziv, unatoč nagovaranju, nije prihvatio. Ipak, na novi natječaj mogao bi se, navodno, javiti, ali tek kada mu završi mandat u karlovačkom teatru, pa bi, kako bruje kuloari, netko morao nakratko uskočiti u ravnateljsku fotelju nakon što krajem godine Maji Trlaji istekne mandat. A boljeg kandidata za to, misle mnogi, nema od mladoga glumca Jakova Bilića, koji je trenutačno i HDZ-ov gradski vijećnik te član Kazališnog vijeća, iz redova umjetničkog osoblja HNK u Šibeniku!


U novom Kazališnom vijeću, podsjetimo, umjesto renomiranih umjetnika i kulturnjaka, kako nalaže Zakon o kazalištima, odnedavno sjede istaknute članice HDZ-a

19. travanj 2024 19:44