StoryEditorOCM
OstaloZdenka Bilušić

Jedina kandidatkinja za ravnateljicu šibenskog teatra: Moji prethodnici nisu imali ništa bolje kvalifikacije od mene. Zapravo, ne vidim trenutačno nikoga u Šibeniku s većim iskustvom nego je moje

13. veljače 2018. - 09:42

Do 26. veljače trebalo bi biti poznato tko će voditi Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku nakon što aktualnoj ravnateljici Maji Trlaji krajem godine istekne mandat.

Do tada bi, kako je najavljeno, odluku o tomu trebalo donijeti Kazališno vijeće, a nakon što je završen natječaj za Trlajina nasljednika ili nasljednicu. Lak posao za vijeće, reklo bi se, jer je, nakon što je Trlaja obznanila da se neće natjecati za novi mandat, na natječaj pristigla tek jedna prijava.

Riječ je o Zdenki Bilušić, koja je po struci profesorica likovne kulture, a nakon višegodišnjeg rada u školi, zadnjih desetak godina vodi Centar za vizualnu kulturu djece i mladih Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" i nezaobilazno je ime u šibenskom kulturnom životu, a zbog brojnih funkcija koje posljednjih godina obnaša, mnogi će za nju reći kako već "iz paštete iskače".

Bilušić je, naime predsjednica Kulturnog vijeća Šibenika, ali i šibenskog Ogranka Matice hrvatske te je i dugogodišnja urednica radioničkog programa Međunarodnog dječjeg festivala. Za sebe će reći da je zaljubljenica u kazalište i lutkarstvo te je osnovala i udrugu "Faust" u sklopu koje je povremeno radila lutkarske predstave. Autorica je i nekoliko slikovnica, a posljednjih godina napravila je i nekoliko samostalnih likovnih izložaba. Usto, Bilušić je i aktivna članica vladajuće stranke te je od prošlih lokalnih izbora postala i HDZ-ova županijska vijećnica.


Nedosanjani Šestan


Ipak šibenski kuloari bruje kako bi natječaj lako mogao biti poništen, jer su u gradskoj upravi priželjkivali da na čelo teatra dođe Srećko Šestan, nekadašnji pomoćnik ministra kulture kada je taj resor vodio Božo Biškupić, a danas ravnatelj karlovačkog kazališta Zorin dom. No, Šestan se nije javio na natječaj na veliko razočaranje šibenskih gradskih otaca, a činjenicom da je jedina kandidatkinja iznenađena je i sama Bilušić.

– Još sam i prije tri godine razmišljala da se prijavim za ravnateljicu kazališta, ali tada još nisam bila posve spremna za to. Šibensko kazalište specifično je po tomu što uz sebe ima i Međunarodni dječji festival, ali unatoč tomu Šibenik nema ni dječje ni lutkarsko kazalište. Zato, smatram da bi kazalište uz onaj klasični, dramski, moralo imati i dječji repertoar – ističe Bilušić koja smatra kako je činjenica da je 20-ak godina urednica radioničkog programa, koji svojom brojnošću i raznovrsnošću, šibenskom MDF-u na neki način donosi prepoznatljivost, njezina dovoljna referencija za mjesto ravnateljice.

– Uostalom, moji prethodnici nisu imali ništa bolje kvalifikacije od mene. Zapravo, ne vidim trenutačno nikoga u gradu s boljim i većim iskustvom nego je moje – tvrdi Bilušić.

Ako bude izabrana, zalagat će se za neka nova imena i kazališne poetike na daskama šibenskog teatra, a svježu i novu krv osobito vidi u osječkoj glumačkoj i lutkarskoj akademiji. Među redateljima koje bi voljela vidjeti u Šibeniku u svom je programu tako navela mladu osječku redateljicu Tamaru Kučinović te Ljudmilu Fedorovu, rusku lutkarsku redateljicu koja također radi u Osijeku.

Zanimljivo je da je Bilušić u vrlo bliskim prijateljskim odnosima s novom predsjednicom Kazališnog vijeća Anitom Škugor Kodžoman čijem je sinu, modnom dizajneru Duji Kodžomanu, napravila i prvu izložbu. No, u tomu ne vidi mogući sukob interesa, a ako i ne bude izabrana za ravnateljicu, neće, tvrdi, biti razočarana!

16. travanj 2024 14:13