StoryEditorOCM
OstaloJavila se četvorica

Tko će biti novi 'šef' šibenskih glazbara? Među kandidatima i dirigent Damir Marušić

25. siječnja 2018. - 11:37

U godini u kojoj će obilježiti 170 godina od osnutka, Šibenska narodna glazba (ŠNG) bira novog dirigenta, nakon što se aktualni Tonći Ćićarić, zbog brojnih obveza, morao zahvaliti na suradnji. Prvi put u svojoj novijoj povijesti šibenski glazbari odlučili su novog maestra potražiti preko natječaja.

Javila su se četiri kandidata: Trogiranin Jakov Košćina, operni pjevač, klarinetist i saksofonist, tubist Romano Hantih iz Karlovca, te klarinetist i profesor u šibenskoj Glazbenoj školi Ivana Lukačića Boris Plazibat, kao i dirigent i rogist Damir Marušić iz Šibenika. Svi redom akademski su obrazovani glazbenici te su bili suradnici ŠNG-a na raznim projektima i koncertima, a Marušić je godinama bio i dirigent šibenskog Puhačkog orkestra, no prije dvije godine razišao se s glazbarima i od tada je vodio drnišku Glazbu. Stoga, kaže predsjednik glazbara Jere Pancirov, odluka koga izabrati neće biti nimalo laka.



– Odluku o tome ovih će dana donijeti deveteročlana uprava ŠNG-a, na čelu sa mnom kao predsjednikom. Najvjerojatnije ćemo se sastati već ovog četvrtka. U nedjelju je održana audicija. Svaki kandidat dirigirao je jednu skladbu koju smo mi svirali, a stručni žiri u sastavu maestro Tonći Ćićarić, Marijan Kuvačić (truba) i Josip Kapović, dirigent petrinjske Limene glazbe, dat će ocjenu svakog kandidata, no odluka je na upravi – kazao je Pancirov.

Ne krije kako će "najosjetljiviji" kandidat za budućeg biti njihov bivši dirigent Damir Marušić. Njegova stručnost i zasluga u podizanju kvalitete sviranja i zvuka orkestra neupitna je, potvrđuje i Pancirov.

– Ne moramo uopće govoriti o Marušiću kao dirigentu, ali postoje neke druge stvari. Teška je to odluka, treba sjesti i porazgovarati – kratko je komentirao Pancirov, uvjeren kako će neizvjesnost tko će preuzeti dirigentski štapić uskoro biti razriješena.

26. travanj 2024 15:10