Gradonačelnik očekivao više Doznajte što sufinancira Ministarstvo: 700.000 kuna stiglo za projekte drniške kulture

Gradonačelnik očekivao više

Stalni postav Ivana Meštrovića u Gradskome muzeju Drniš, "Večeri pasionske baštine" Pučkog otvorenog učilišta, sanacija kupole crkve sv. Ante na Gradini, nastavak radova na grkokatoličkoj crkvi u Kričkama, nabava knjižne građe Narodne knjižnice Drniš, "Pećina – vrelo pitke vode" u Pokrovniku - projekti su i programi grada Drniša i ustanova koje djeluju u kulturi koji su od Ministarstva kulture za 2018. godinu dobili više od 700 tisuća kuna.

Najveći dio odnosi se na nastavak radova na stalnom postavu Ivana Meštrovića u Gradskome muzeju Drniš, za što će Ministarstvo dati 400 tisuća kuna, a još oko 20 posto grad dodaje iz svog proračuna, tako da će gradski muzej u ovoj godini za taj projekt na raspolaganju imati oko 480 tisuća kuna.


Očekivao sam i više


- Moram priznati da sam očekivao i veći iznos - makar dvostruko više jer su potrebna značajnija sredstva da bi se projekt priveo kraju, ali možda bude više u sljedećoj godini kada se planira okončati cijeli posao. Osim toga, preko 90 tisuća kuna Ministarstvo kulture daje za sanaciju kupole crkve sv. Ante u Drnišu, a mi iz gradske blagajne dodajemo još 100 tisuća kuna ove godine, a planiramo i 2019. godine - ističe drnički gradonačelnik Josip Begonja.

Za premještanje Meštrovićeva "Vrela života" iz parka Podvornica u Gradski muzej Drniš, dodaje, stiže 15 tisuća kuna, što je tek mali dio potrebnog novca.
- Očekujemo dio i od Hrvatskog muzejskog vijeća. Sto tisuća kuna, pak, ide za daljnji nastavak radova na grkokatoličkoj crkvi u Kričkama. Za gradski projekt u Pokrovniku "Pećina – vrelo pitke vode" Ministarstvo je dalo 30 tisuća kuna iako je procijenjena vrijednost samog projekta tri puta veća, no postoje neke naznake da bi projket podržala i Šibensko-kninska županija, a tražit ćemo i druge izvore. Važno je raditi i javljati se na natječaje. Svaka kuna je dobrodošla - mišljenja je gradonačelnik.

Pučko otvoreno učilište Drniš ponovno je, inače, dobilo novac od Ministarstva kulture za svoj program "Večeri pasionske baštine", i to 20 tisuća kuna, a 50 tisuća kuna Narodnoj knjižnici Drniš stiglo je za nabavu građe. Za organizaciju izložbi, nadalje, muzej je dobio dodatnih 20 tisuća kuna.

Gradonačelniku Begonji svidjelo se to što su kulturno-umjetnička društva s područja Općine Ružić također dobila novac od Ministarstva kulture, i to za manifestacije koje godišnje održavaju. Riječ je o svoti od oko 12 tisuća kuna. Razočaran je, međutim, što se drniška kulturna društva na natječaj nisu ni javila.

Odnosi se to ponajprije na Gradski puhački orkestar Drniš i Tamburaški orkestar "Krsto Odak". Oba su se orkestra, drži gradonačelnik, mogla javiti na natječaj ministarstva i tako, primjerice, namaknuti novac za nove instrumente i narodne nošnje za nastupe.


Javljajte se na natječaje


- Svake godine ponavljam da su se naše udruge i ustanove koje djeluju u kulturi obvezne javljati na županijske i državne natječaje, a u tom smislu opet nisu ništa napravile. Naglašavam kako zbog novog izračuna indeksa razvijenosti Grad Drniš više nije potpomognuto područje, a to znači i manje novca u našem proračunu, odnosno znači da nećemo kao ranije moći pratiti potrebe udruga i društava, posebno ako postoje i drugi izvori financiranja poput županijskih, državnih i europskih natječaja na koje se mogu javiti - a to ne čine. Ne može se novac tražiti samo iz gradske blagajne. Treba se obraćati i na druge adrese.
Primjera radi, klapa "Drniš" mogla se javiti na natječaj ministarstva za sufinanciranje "Susreta klapa" koji se održava u lipnju, a KUU "Miljevci" za "Festival ojkalice". Iz manjih sredina se prijavljuju, a naših udruga nema nigdje - u kritičnom je tonu rezimirao gradonačelnik Begonja.


Pučko otvoreno učilište Drniš ponovno je dobilo novac od Ministarstva kulture za svoj program 'Večeri pasionske baštine', i to 20 tisuća kuna, a 50 tisuća kuna Narodnoj knjižnici Drniš stiglo je za nabavu građe. Za organizaciju izložbi, nadalje, muzej je dobio dodatnih 20 tisuća kuna

Naslovnica Ostalo

Najčitanije

Odlično vikend otvaranje Šibenski redatelj potvrdio status najvećeg hrvatskog hitmejkera: film 'Koja je ovo država' privukao preko 23.000 gledatelja u kina i zaradio više od 755 tisuća kuna

Šibenski redatelj potvrdio status najvećeg hrvatskog hitmejkera: film 'Koja je ovo država' privukao preko 23.000 gledatelja u kina i zaradio više od 755 tisuća kuna
Vinko Brešan je bezgrešan. Brešan je potvrdio status najvećeg hrvatskog režisera-hitmejkera. Njegov novi film "K...
Šibenski redatelj potvrdio status najvećeg hrvatskog hitmejkera: film 'Koja je ovo država' privukao preko 23.000 gledatelja u kina i zaradio više od 755 tisuća kuna