Imamo Kinoklub Šibenčani, čekamo vas: Uživajte u sjajnim filmovima, mjesečna članarina je samo 10 kuna

Imamo Kinoklub

Filmske večeri srijedom u šibenskoj knjižnici, put oko svijeta u ljetnim večerima na Tvrđavi Barone više nisu jedini filmski programi i projekcije u kojima mogu uživati šibenski ljubitelji filma! Šibenik je dobio svoj kinoklub, predsjednik kojeg je Nikica Šupe, filmofil bez kojeg posljednjih godina ne može proći nijedna filmska projekcija u Šibeniku. Uostalom, Šupe, zaposlen kao domar u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić", voditelj je filmskih srijeda kao i ljetnog kino programa na Baroneu, a želja da se filmska umjetnost i kultura populariziraju i približe što većem broju gledatelja misao je voditelja entuzijastične ekipe okupljene u Kinoklubu Šibenik.

– Ideju o osnivanju kluba potaknula je Kristina Bolanča, medicinska sestra iz Doma zdravlja, zaljubljenica u film. Klub je registriran u lipnju, ali smo puno aktivniji postali kroz zimsko razdoblje jer zahvaljujući suradnji s Muzejom grada Šibenika u atriju gotovo svakog petka prikazujemo po jedan film – objašnjava Šupe i dodaje kako je za osnivanje Kinokluba "kriv" i Ivo Brešan.

– Volim isticati kako je ono što mislimo raditi u Kinoklubu u smislu edukacije publike zapravo u duhu profesora Brešana. On je kao gimnazijski profesor predavao i filmsku i scensku umjetnosti. Znam da je učenike vodio i u kino, a prije nekoliko godina imao sam čast u više navrata sastati se s profesorom da bismo razgovarali o filmu, jer ideja našeg kluba ipak nije filmove gledati samo za zabavu, već da bi se nešto i naučilo – kaže Šupe.

Klub ima 30 članova, a osim mjesečne članarine od 10 kuna i gledanja filmova, članovi nemaju drugih obveza.
– Osnovali smo i svoju Viber grupu i svatko može predložiti neki filmski naslov koji bismo mogli pogledati. Imamo tri prijedloga, a odabiremo film koji dobije najviše glasova. Onaj čiji je prijedlog izabran ima obvezu pripremiti kratki uvod o filmu, a nakon što ga odgledamo, ja kao moderator potaknem raspravu. Kasnije odemo i u neki kafić i nastavimo neformalno razgovarati o filmu.

Kinoklub je u suradnji s Muzejom grada Šibenika uspio otkupiti prava za prikazivanje 12 odabranih filmskih zapisa o Šibeniku.
– Želimo ovo ozbiljno raditi. I u Statutu kluba smo napisali kako je naša zadaća vrednovati i promovirati kulturnu baštinu. Nakon atrija, koji je na neki način postao naš klupski prostor, i gdje ćemo filmove prikazivati do travnja ili svibnja, mislimo se preseliti u kulu muzeja. Film želimo približiti i stanovnicima zaleđa te otoka, pa na ljeto pripremamo i neke programe za Prvić i Žirje. U suradnji sa šibenskim muzejom imat ćemo i projekcije na arheološkom lokalitetu Srima – Prižba, a u taj program će se uključiti i Vinarija "Baraka" koja će se pobrinuti za vino i hranu.

Šibeniku ne nedostaje kinopublike, tvrdi Šupe, što najbolje potvrđuju i ljetne projekcije na Baroneu.
– U Kinoklubu ne mislimo ponavljati koncepte koji su već zaživjeli na toj tvrđavi, gdje dolaze renomirani i najupečatljiviji filmovi povezani zajedničkom temom ili u knjižnici gdje su umjetnički i edukativni kriteriji najvažniji. Šibenska publika će u sklopu projekcija Kinokluba uskoro imati priliku vidjeti i neke nove nagrađivane dokumentarce, poput talijanskog filma "Trst, Jugoslavija" o vremenima kada se hrlilo u šoping ili "Djevojaka koje sanjaju more", film o grupi žena treće životne dobi iz Italije koje nikada nisu išle na godišnji na more i sada odluče otići na hrvatski Jadran za što skupljaju novac pekući kolače – rekao je Šupe i pozvao sve od Žirja do Strmice, od Rogoznice do Prosike da se učlane u klub. Svi su dobrodošli, a jedini uvjet je da vole film i da o toj umjetnosti žele nešto naučiti!

Naslovnica Ostalo

Najčitanije

Ako prođe, prođe SDP za Kulturno vijeće predložio profesoricu i glazbenicu Natašu Cvitan Plazibat koja ne zna što je to tijelo do sada radilo, ali zna da za kulturu treba odgajati publiku

SDP za Kulturno vijeće predložio profesoricu i glazbenicu Natašu Cvitan Plazibat koja ne zna što je to tijelo do sada radilo, ali zna da za kulturu treba odgajati publiku
Šibenski SDP odlučio je na konferenciji za novinare održanoj ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta ukazati ...
SDP za Kulturno vijeće predložio profesoricu i glazbenicu Natašu Cvitan Plazibat koja ne zna što je to tijelo do sada radilo, ali zna da za kulturu treba odgajati publiku