StoryEditorOCM
OstaloŠibenik

Otvoren natječaj za osmo izdanje Međunarodnog festivala animacije: 'Supertoon' će od 2018. živjeti i ljeti i zimi

2. prosinca 2017. - 10:32

Otvoren je natječaj za prijavu filmova na osmo izdanje Supertoona, međunarodnog festivala animacije koji će se u Šibeniku održati od 22. do 27. srpnja iduće godine na desetak lokacija u staroj gradskoj jezgri. Natječaj će trajati do 1. ožujka 2018. godine, a direktori festivala Slave Lukarov i Petar Trebotić ističu da je Supertoon tijekom sedam dosadašnjih godina postao zapažen festival animacije u regiji te će i sljedećeg ljeta ugostiti mnoštvo filmova, brojne autore i goste, a bit će održane i radionice animacije.



Kao i prethodnih godina, filmovi će se u konkurenciji za nagrade prikazivati u nekoliko kategorija. Riječ je o kratkim animiranim filmovima, kao i o filmovima za djecu, animiranim glazbenim, reklamnim te kratkim studentskim animiranim filmovima, a prijaviti se mogu filmovi nastali nakon 1. siječnja 2016.
- Samo filmovi proizvedeni od 2016. do 2018. i pod uvjetom da imaju engleski podnaslov ako nisu iz engleskog govornog područja, mogu biti predstavljeni na festivalu. Koji će filmovi biti izabrani u službenoj konkurenciji bit će objavljeno na službenoj stranici festivala najkasnije do 31. ožujka - kazali su Lukarov i Trebotić.

No, Supertoon nije samo ljetni šibenski događaj. Lukarov i Trebotić i tijekom cijele godine organiziraju brojne programe vezane uz animaciju, vizualnu umjetnost i kulturu. Tako je tijekom dvaju vikenda ove jeseni održan program "Animirani Šibenik" u sklopu kojeg su održane izložbe, projekcije filmova za djecu, radionice animiranog filma za djecu te koncerti. Nadalje, u listopadu je u Studiju Galerije sv. Krševana gostovala izložba ilustratora i strip autora Igora Hofbauera, a ovog vikenda otvorena je izložba "Brodolomija" Mira Župe, akademskog kipara i haiku-strip autora.



Zbog svega toga u Supertoonu očekuju i da će Grad Šibenik prepoznati njihov doprinos šibenskom kulturnom životu te da će više novca izdvajati za ova događanja.
- U očekivanju skorašnje objave natječaja Grada Šibenika za financiranje javnih potreba u kulturi, nadamo se da će biti povećana transparentnost natječaja te da će se čvršće poštovati kriteriji utvrđeni Pravilnikom o uvjetima i kriterijima za dodjelu sredstava iz proračuna Grada. Smatramo da bi se veća pozornost pri dodjeljivanju sredstava trebala posvetiti programima koji se održavaju cijele godine - zaključili su Lukarov i Trebotić.

20. travanj 2024 15:05