StoryEditorOCM
OstaloMEMENTO joška čelara:

Dvije zime s debelim minusima

Piše Joško Čelar
25. studenog 2017. - 21:10

Pronašli smo u našoj arhivi dvije fotografije što ilustriraju neka minula šibenska zimska doba. Prva je negdje s početka sedamdesetih, a druga točno od 14. veljače 2012. Lijep razmak godina!

One davne zime slika prikazuje neke žene, bez ikakve službene odore, s lopatama i pijucima pred kazališnom zgradom. Valjda djelatnice nekog komunalnog poduzeća. One s tim, u to doba uobičajenim alatom za čišćenje grada, doslovce kopaju debele naslage leda na malome popločanom trgu, praveći sigurne staze za prolaznike. Ljudi su tada govorili kako su šibenske zime "vražje". Zaboravivši onu čuvenu zimu iz veljače 1956. kada je grad cijeli mjesec dana bio okovan ledom i snijegom s temperaturama što su dostizale desetak stupnjeva ispod ništice. Pravi "Sibir" kad su stradale masline i mnogo čega drugog od Pirovca do Rogoznice. I kad je sav cestovni promet stao.



A druga je snimka, uz suvremenu tehniku strojeva za takve prigode, načinjena u šibenskome Varošu kroz jutro 14. veljače 2012. godine, kad je ta mala, prikladna mehanizacije mogla zaći u uske ulice i čistiti više od pola metra debeli snijeg što je napadao u tri navrata. U prednjem planu slike je dio prostora točno pred dvorišnim vratima pisca ovog priloga, koja je zbog snježnih nanosa jedva bilo moguće otvarati. I gradski promet bio je paraliziran. I sve je trajalo više od deset dana.

Bila je to svojevrsna repriza zime od koju godinu ranije, one iz 2009. godine, kada je šibenski kraj zadesila slična situacija, iako je kraće trajala. Samo što tada nitko nije spominjao klimatske promjene. A što će nam donijeti ova zima - trebat će tek vidjeti.

16. travanj 2024 21:27