StoryEditorOCM
OstaloSimpatični kradljivci čarapa

U čemu je tajna popularnosti "Neparoždera", animiranog filma nastaloj u koprodukciji i s Hrvatskom

Piše Šibenski.hr
14. listopada 2017. - 16:04

S prodanih više od 320 tisuća ulaznica dugometražni animirani film 'Neparožderi', nastao u hrvatskoj koprodukciji, postao je najgledaniji animirani film u povijesti češke kinematografije, piše HRT.

Češko-slovačko-hrvatski animirani film, koji se temelji na istoimenom književnom predlošku češkog autora Pavela Šruta, prati bandu malenih, simpatičnih i običnim ljudima nevidljivih bića koja ljudima kradu po jednu čarapu iz para, tj. onu neparnu. Stoga ujutro kada se probudimo, ne možemo naći drugu čarapu.



Glavni junak je mali neparožder Hihić koji mirno živi sa svojim djedom kojem se primiče kraj života. Hihić stoga mora pobijediti svoje strahove, izaći iz stana te pronaći strica zvanog Padre, za kojeg nije ni znao da postoji.  Padre predvodi grupu neparoždera koji se skrivaju pod tavanom kuće u kojoj živi i luckasti profesor Oto koji svim silama želi dokazati svijetu da mali neparožderi doista i postoje.

Problem nastaje kada druga skupina neparoždera, zvani Kojoti, pokuša zavladati terenom koji kontrolira Padre i ukrasti njegovu zalihu čarapa. Naš junak Hihić nastoji pomoći i izboriti se za svoje mjesto u grupi kao i pravo da ima vlastitu rodbinu.

Knjiga je 2011. godine objavljena i u Hrvatskoj, u prijevodu Sandre i Alena Novosada.

Film u režiji animatorice Galine Miklinove premijerno je prikazan u listopadu prošle godine u Češkoj, gdje je još uvijek u redovnoj kinodistribuciji, a prikazuje se i u Slovačkoj, gdje ga je do sada pogledalo oko 20 tisuća gledatelja, objavio je u Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) na svojim internetskim stranicama. U hrvatskim kinima prikazuje se od 5. listopada.

 

Producent filma je Total HelpArt iz Praga, koju vodi poznati češki producent i redatelj Ondrej Trojan, koproducent je Petr Horak iz Alkay Animation Prag, slovački koproducenti su Zuzana Mistrikova i Lubica Orechovska iz PubRes kompanije iz Bratislave, a hrvatski koproducent Filmosaurus Rex iz Zagreba, s koproducentom Arsenom Antonom Ostojićem i pridruženim producentom Hrvojem Vajićem



Glazbu za film, koja izvode hrvatski glazbenici i instrumentalisti, skladao je Mate Matišić.

U hrvatskoj verziji filma neke od glasova su dali naši poznati glumci: Hihić - Ronald ŽlaburPadre- Goran NavojecProfesor - Žarko PotočnjakČakija Dralon - Fabijan Pavao Medvešek. Spikerica i pjevačica je Maja Posavec, a Djed - Božidar Smiljanić.


 

16. travanj 2024 11:22