StoryEditorOCM
OstaloJurjev rođendan

Njih 18 dobilo je knjigu i paketić slastica za mudre izreke: Dujo špadi, pričaj ti to glavama svetoga Jakova

13. rujna 2017. - 16:19

"Budi sretan dok si živ, jer ćeš dugo biti mrtav!" - izrekao je kao iz topa i bez osobite treme novinarima u pero i kamere veliku životnu mudrost Luka Bratić, učenik 2. a razreda OŠ "Jurja Šižgorića". Saznao ju je od učiteljice, a znači - objašnjava kratko i jasno - da svaki dan trebamo živjeti kao da je zadnji, jer ne znamo što nas čeka.

Luka je jedan od osamnaestoro svojih vršnjaka, te mlađih djevojčica i dječaka vrtićkoga uzrasta nagrađenih na ovogodišnjem natječaju Gradske knjižnice "Juraj Šižgorić" za najbolju narodnu poslovicu ili izreku. Jedanaestu godinu zaredom knjižnica 13. rujna, na Šižgorićev rođendan priređuje ovakvu malu svečanost na kojoj odabrane sakupljače nagradi knjigom i paketićem slastica.

Juraj Šižgorić, jedan od najvećih šibenskih pisaca iz renesansnog razdoblja Šibenika, također istaknuti latinist bio je vrijedni zapisivač narodnih poslovica i mudroslovlja. Pouzdano se zna da je objavio i zbirku zrnaca pučke mudrosti, no kroz stoljeća joj se izgubio svaki trag i o tome djelu nema konkretnih podataka, napomenula je Zdenka Bilušić, likovna pedagoginja zaposlena u gradskoj knjižnici i uz kolegicu Marinu Šimić organizatorica ovog natječaja. No, zato će knjižnica, najavljeno je, dogodine tiskati zbirku odabranih poslovica i izreka koje su od starijih saznali i zapisali najmlađi Šibenčani i poslali ih na ovaj natječaj.

Maleni istraživači i sakupljači poslovica sjatili su se u predvorju knjižnice zajedno sa svojim učiteljicama i odgajateljicama, u ovom slučaju i mentoricama na ovome zadatku. Kako ističe Bilušić, za samo tjedan dana otkako je počela nastava na natječaj se prijavilo više od 200 djece te je ocjenjivački sud imao ne baš lagan zadatak, a prvi put obuhvaćeni su i vrtići.

Na kraju je odlučeno da nagrađrnih bude više od uobičajene prakse, jer bi bilo nepravedno zanemarati trud koji su dali u svojim istraživanjima, ocijenila je Zdenka Bilušić. Zanimljivo, dodala je, ovaj put djeca su navodila također izvore od kojih su saznali poslovicu.

Tako je Marinu Vrankoviću njegovu "Lijepa riječ i željezna vrata otvara" rekla "teta koja ga čuva", Katji Bulat iz 2.c OŠ "Jurja Šižgorića" izreku: "Pčela koja puno zuji, malo meda daje" kazala je baka i jako joj se svidjela. Svi ovi mališani poslovice smatraju jako vrijednim i vrlo su ponosni na svoje istraživanje, poput Sare Cvitan, koja je podsjetila "da se od boga i od susjeda ništa ne može sakriti". A Luna Radić Žegović iz 2.c OŠ "Jurja Šižgorića" poslala je na natječaj istu uzrečicu kao Marin, no dala je za nju i naročitu poduku: što više lijepih riječi koristimo, to više nas posjećuju anđeli!

Janja Perković iz 5.a OŠ Petra Krešimira IV sakupila je više poslovica i izreka, poput većine starijih sudionika ovog natječaja. Od njenog biserja izdvajamo bakinu izreku: "Pričaj to glavama svetog Jakova" i "Nemo'š ti šta oš' i dokle oš!" Naročito ako "imaš noge ka duja špadi", što je na natječaj poslao jedan mališan iz vrtića "Kućica", a tipičnu šibensku rugalicu zapisala je njegova odgajateljica.

Nagrađeni:
Anamaria Kisić, DV "Pčelica", Vice Dulibić, Mila Gončin, Jakov Krnić (DV "Kućica", mentorice: Anita Lambaša i Margita Roca); Janja Perković, Tonka Tomljanović, Lana Paškalin, Marko Rak, Antea Jaman (OŠ Petra Krešimira IV, mentorica: Nataša Jurić Stanković); Bepo Barbača, Nera Iljadica, Greta Piškulić, Lovre Bratić, Leo Kalauz, Sara Cvitan (OŠ "Jurja Šižgorića", mentorica: Helena Šarić); Katia Vuletin, Mia Nakić, Gabriela Radovčić s mentoricom Katicom Olivari, također OŠ "Jurja Šižgorića".​

18. travanj 2024 11:14