StoryEditorOCM
OstaloPopularne dramske radionice

Šibenska dica žele glumiti, ali mnogi će "izvisiti", jer u teatru nema dovoljno prostora i termina za sve

7. rujna 2017. - 17:53

Iz godine u godinu raste zanimanje šibenske djece za upis u Dramsku radionicu "Ivana Jelić" šibenskog kazališta, a novi ciklus prijava za audiciju i upis počinje 15. rujna.

Radionica je pokrenuta prije više od petnaest godina, a jedna od pokretačica i prva voditeljica bila je mlada šibenska glumica Ivana Jelić, prva profesionalna glumica u teatru, koja je tragično preminula u prometnoj nesreći i čije ime radionica danas nosi.
Radionice šibenskog kazališta postale su osobito popularne prije tri godine zahvaljujući mjuziklu "Matilda", s kojim je otvoren 55. međunarodni dječji festival, a u kojem je glumila i skupina djece iz Dramske radionice "Ivana Jelić". Uspjeh predstave koju je publika izvrsno prihvatila, koja je obišla neke festivale, gostovanja, izvedbe u zagrebačkom HNK-u ove zime, sve je to polaznicima radionice bio dodatni poticaj da nastave s učenjem glume, a privuklo je i nove polaznike. Lani je bilo oko 90 polaznika, koji su svoje znanje i vještine javnosti pokazali proljetos na svom oglednom satu.

 



No unatoč velikom zanimanju, može se upisati najviše 90-ak polaznika, pa će mnogi i ove godine ostati neupisani. Razlog je nedostatak prostora i termina za vježbe, ističe ravnateljica kazališta Maja Trlaja.

– Mi bismo svakako mogli i željeli upisati više djece. Zanimanje je zaista vrlo veliko, ali to nije moguće jer smo ograničeni terminima kada je kazalište slobodno za probe. Radionice se održavaju dva puta tjedno, a kada bi bilo više djece, to znači i više termina za probe. A to nam nedostaje. Jer, osim naših predstava, koncerata i događanja koje mi organiziramo, u kazalištu se održavaju i mnogi programi za potrebe grada i županije, tako da se ovdje gotovo svakodnevno nešto događa. Evo prije neki dan tu se održavao izbor za Miss mama, a to nije samo finalna večer, nego i probe za taj događaj. Zato se radujemo obnovi bivšeg kina "Odeon" gdje bi se mogli preseliti neki sadržaji iz kazališta. Također, održavati i naše dramske radionice – objašnjava Trlaja.



Voditelji Dramske radionice "Ivana Jelić" su glumci šibenskog HNK Oriana Kunčić i Jakov Bilić, a polaznici su podijeljeni u tri kategorije: radionice za djecu nižih razreda osnovne škole, zatim za one od petog do osmog razreda i srednjoškolce. Od prošlogodišnjeg broja upisanih, njih 42 i dalje će pohađati radionice, pa Trlaja vjeruje da će se preostalih 40-ak mjesta vrlo brzo popuniti.

19. travanj 2024 20:19