StoryEditorOCM
OstaloU Šibeniku počeo 5. FALIŠ

Plakati inspirirani Oktobarskom revolucijom, zanimljiva predavanja na Maloj loži(FOTO)

Piše šibenski.hr
6. rujna 2017. - 22:49


Nakon betinskog, šibenski dio programa Festivala alternative i ljevice (FALIŠ) počeo je večeras u 18 sati otvaranjem izložbe pod nazivom "Iz Rusije s ljubavlju i mržnjom" u Studiju Galerije sv. Krševana.

Onaje zapravo  dio velikog autorskog projekta    „1917. – 2017.“   kustosa Sergeja Serova koji se potkraj 2016. godine obratio najistaknutijim svjetskim grafičkim dizajnerima s prijedlogom da mu „grubim jezikom plakata“ daju osobnu ocjenu onoga što se dogodilo u Rusiji prije sto godina, što je ona značila te koje su njezine posljedice i odrazi u današnjem društvu.

Na natječaj je, rečeno je na otvaranju izložbe, stiglo oko tisuću radova, a stručni žiri odabrao je stotinu najboljih, pošto je riječ o stotoj obljetnici Oktobarske revolucije.

Radovi su to svjetski poznatih grafičkih dizajnera u formi plakata, izražavnje sasvim slobodno, a jedine odrednice bile su korištenje crvene, crne i bijele boje.

Izložba, doduše ne cjelovita, u Šibenik je stigla nakon Moskve, puno prije nego će biti predstavljena u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Češkoj, Crnoj Gori i SAD-e, zahvaljujući šibenskom grafičkom dizajneru Anti Filipoviću Grčiću, koji je i sam sudjelovao na natječaju.  Njegov je plakat ušao u uži izbor od 500 plakata, a pridružen je izložbi u Šibeniku.

Na otvaranju izložbe, koja je je privukla mnoštvo Šibenčana, sudjelovali su i Bojan Krištofić, Emir Imamović Pirke i Kruno Lokotar.

Program 5. FALIŠ-a nastavljen je u 20 sati na Maloj loži okruglim stolom na temu "Izvor ideja: Španjolski građanski rat"na kojem sudjeluju Enis Zebić, Vjeran Pavlaković i Josip Jagić, te moderator Kruno Lokotar.

U nastavku programa FALIŠ-a večeras slijedi:

21 sat: Kurdistan: revolucija koja ne prestaje (sudjeluju: Jerko Bakotin i Nikola Kuprešanin; moderator: ); Mala loža

22:00: Neposredna proizvodnja užasa: tko će naslijediti Islamsku državu – razgovor (sudjeluju: Zlatko Dizdarević i Pavle Kalinić; moderator: Emir Imamović Pirke); Mala loža

23 sata: Crna je nova crna: otvaranje izložbe ilustracija Tomislava Fiketa; caffe Domald







 

19. travanj 2024 19:08