StoryEditorOCM
OstaloNina Lucia Perina

Nadarena i nagrađivana 13-godišnja čelistica iz Tisna: Više bi mi se divili kada bih svirala Jelenu Rozgu

7. rujna 2017. - 19:06

Dragulji svjetske glazbe Johann S. Bach i Sergej Rahmanjinov, te hrvatski skladatelj i čembalist Rudolf Matz bili su izbor 13-godišnje Nine Lucije Perine za njezin nastup u jedinstvenoj šibenskoj noći simbolična naziva "Light is Life" u spomen na povijesni datum – 28. kolovoza 1895. godine, kad je Šibenik među prvima u svijetu dobio javnu rasvjetu na Teslinu izmjeničnu struju.

Klasika i čelo svjetlo su u životu nadarene i nagrađivane Nine Lucije, od ove jeseni učenice 6. razreda osnovne Glazbene škole Ivana Lukačića u Šibeniku u klasi profesorice Vanje Bošnjak, te 8. razreda OŠ Vjekoslava Kaleba u Tisnom. Prvi put otišla je na međunarodno natjecanje "Daleki akordi" 2015. godine i odmah je osvojila drugu nagradu te specijalnu nagradu za najljepši ton među gudačima. Sljedeće godine pobijedila je u svojoj kategoriji na regionalnom i državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, a osvojila je i prvu nagradu na Međunarodnom natjecanju "Rudolf Matz".



Ove je godine na regionalnom natjecanju učenika glazbe i plesa s kolegom i prijateljem Lovrom Tunukovićem pobijedila u kategoriji komornih sastavi – duo, a na državnoj razini, na kojoj ovaj put nije bila dodijeljena prva nagrada, osvojila je drugo mjesto. U proljeće je ponovno nastupila na "Dalekim akordima" i vratila se ovjenčana prvom nagradom.

Uz to, Nina Lucia lani je kao najmlađa članica orkestra sudjelovala u prvoj šibenskoj komičnoj operi "Turia i Plamenko", a članica je, štoviše prvi čelo i solistica, šibenskoga Gradskog komornog orkestra, s kojim je gostovala i u Tuzli te na ovogodišnjem Međunarodnom dječjem festivalu. Prije dvije godine u Tisnom je održala i prvi samostalni koncert, a krajem srpnja nastupila je i na jutarnjem koncertu u povodu Arsenova rođendana. Redovito se usavršava te je pohađala seminare ugledne hrvatske pedagoginje Dobrile Berković Magdalenić, koja je bila profesorica i Moniki Leskovar, te slovenskog čelista Gala Faganela i jednog od najboljih svjetskih pedagoga Nikole Ruževića, člana žirija mnogih svjetskih natjecanja i festivala, profesora violončela na sveučilištima u SAD-u.



– Prvi čelo dobila sam s 11 godina i tada se dogodio neki preokret. Počela sam puno više vježbati i sve je nekako krenulo – govori Nina Lucia, koja je glazbenu školu upisala slijedeći primjer svojeg starijeg brata Antonija Davida, koji je završio saksofon u šibenskoj Glazbenoj školi, a svira još gitaru i klavir, pjeva i sklada, te će kao najmlađi hrvatski kantautor i pobjednik ovogodišnjeg festivala mladih glazbenika "Imagine Croatia" predstavljati Hrvatsku na natjecanju u Nizozemskoj. Muzičke gene, osim nje i brata, nema više nitko u obitelji, barem onoj bližoj, govori Nina Lucija.

Majka Zagrepčanka i otac Tišnjanac bave se ugostiteljstvom, no uz takvu djecu, glazba je nezaobilazna u njihovoj kući. Brat je, kaže, stalno nagovara da s njim svira i nastupa, ali za sada pristaje samo na zajednički koncert u dnevnom boravku.
– Moj brat okrenut je više popu i rocku. Popularna glazba meni je O.K., poslušam iz znatiželje Two Cellos kada ne sviraju klasiku ili Anu Rucner. Ali to nije moj stil. Zanima me jedino klasika i da nešto naučim i saznam o glazbenim razdobljima, teoriji, skladateljima – objašnjava Nina Lucia i dodaje kako se nikada ne odvaja od svojeg čela, čak ni kada s obitelji ode na skijanje. Ili kada ide na školski izlet. Tada ustane nekoliko sati ranije kako bi mogla odsvirati svoja dva-tri sata, da slučajno koji dan ne bi prošao bez čela. U drugom planu nije bio ni ovog ljeta. Baš suprotno, premda redovito pomaže u obiteljskom restoranu. Osobito je vješta u pečenju palačinki!



– Ljeti vježbam još više, jer nema škole i imam više vremena. Čelo je tu čim se probudim ili idem na spavanje. Sviram i kad sam sretna ili kad sam tužna, za svoju dušu.
Njezinu posvećenost glazbi druga djeca iz razreda u njezinoj školi u Tisnom baš i ne razumiju pa su se na satu glazbene kulture smijali kad je predstavljala violončelo.
– Ne smeta mi to. Oni to ne doživljavaju kao ja i dosadna im je glazba koju sviram. Vjerojatno bi mi se više divili kada bih svirala Jelenu Rozgu, jer to više poznaju.

No, zato ima punu podršku i razumijevanje svoje razrednice Ljubice Paškov. Jer, zbog natjecanja i nastupa Nina Lucia, inače odlikašica, ponekad izostaje s nastave.
Svoju budućnost ne može zamisliti bez čela, a da joj se ona već sada dobrano smiješi, potvrđuje i poziv profesora Ruževića da dođe na studij u Ameriku!

18. travanj 2024 01:35