StoryEditorOCM
OstaloFilm i ekologija

Šibenik ne posustaje: Početak rujna donosi novi festival "Green Eye - Priroda te gleda"

19. kolovoza 2017. - 21:53

Iako je većina festivala i velikih ljetnih manifestacija iza nas, Šibenik ne posustaje. Početak rujna donosi novi festival – filmski i ekološki. Od 1. do 3. rujna održat će se "Green Eye – Nature Is Watching You/ Priroda te gleda", festival posvećen temama zaštite okoliša i očuvanja prirode.

Ideja o "zelenom" festivalu nastala je u Nacionalnom parku Krka, a odvijat će se pod producentskom paskom Zdenke Gold, nagrađivane hrvatske producentice iza koje stoji produkcija Motovunskog filmskog festivala, ZagrebDoxa, Eurokaza, Festivala svjetskog kazališta, ali i filmovi od kojih su najuspješniji "Obrana i zaštita" te kratkometražni "Belladonna".

– Ideja glavnog inicijatora, NP-a Krka, bila je da napravimo festival koji bi na poseban način bio vezan uz taj nacionalni park. Razmišljalo se i o tomu da se održi u samom parku, ali smo se ipak odlučili da prvu godinu napravimo "lakšu" varijantu. Filmovi će se prikazivati u šibenskoj povijesnoj jezgri jer želimo najprije vidjeti kako će publika reagirati na ovaj, ipak specifičan filmski program – kazala je Gold.



Umjetnički voditelj Hrvoje Petek, član Europske filmske akademije, za prvo je festivalsko izdanje odabrao osam naslova: dokumentarni videoserijal "Priroda govori", u kojem poznati hollywoodski glumci govore u ime nekog dijela prirode. U Šibeniku će biti prikazani "Ocean" i "Prašuma", a na programu će se naći i animirani film "Ježeva kuća" Eve Cvijanović, snimljen prema nekada vrlo popularnoj priči Branka Ćopića. Do kraja festivala bit će prikazani i filmovi: "Kako pobjeći od svijeta", "U trci s izumiranjem", "Hvala za kišu", "Zvuci mora" te "Sjeme: neispričana priča".

Glavni je cilj festivala podizanje svijesti o važnosti i snazi prirode te ekološkim izazovima s kojima se suočava današnji svijet.
– Svjedoci smo da temperatura raste, globalnih promjena i zatopljenja te da se s klimom očito nešto događa. Tko to ne vidi, ili ima zatvorene oči ili to ne želi vidjeti. Vrijeme je da se zamislimo i nešto napravimo, da svatko od nas nešto promijeni barem u svojim životima, a puno malih promjena dovodi do velike – veli Gold i dodaje kako će točne lokacije filmskih projekcija u šibenskoj gradskoj jezgri uskoro biti poznate.

Program prvog festivala "Green Eye", koji bi, prema planovima organizatora, trebao postati redovan, pratit će i gostovanja redatelja i producenata, razgovori i diskusije nakon projekcija, a bit će organizirani i izleti u NP Krka.

20. travanj 2024 07:47