StoryEditorOCM
OstaloSjećanje na velikog glazbenika

Bilo je lijepo živjeti s Papandopulom: Hrvatski Mozart zorom je razbuđivao Tribunjce

10. kolovoza 2017. - 14:05

Bilo je jako lijepo živjeti s Papandopulom! On je u duši zauvijek ostao dječak, a Tribunj je strašno volio! Kada sam 1974. godine ovdje kupila kuću, jer volim imati svoje i nisam se željela "uvaliti" u Papandopulov stan u Opatiji, uostalom tu je živjela i njegova kćer Maja, Boris se odmah uselio u Tribunj!

Prisjeća se početaka tribunjske zajedničke životne dionice sa slavnim Borisom Papandopulom, jednim od najvećih hrvatskih skladatelja, dirigenta i pijanista, njegova treća supruga Zdenka, nekadašnja balerina riječkog HNK i plesačica u kabareima i noćnim klubovima u Njemačkoj.

Svestrani umjetnik, hrvatski Mozart, kako su ga nazivali, iza sebe je ostavio bogat opus od 480 djela: opera, baleta, kantata, raznovrsnih skladbi od kojih je oko 160 skladano upravo u Tribunju. Rođen u bogatoj i umjetničkoj obitelji od majke operne pjevačice Marije Strozzi-Pečić i oca, grčkog plemenitaša Konstantina, Papandopulo je kompoziciju završio u Zagrebu, a dirigiranje, po preporuci obiteljskog prijatelja Igora Stravinskog, u Beču.

Tijekom 17 godina življenja u Tribunju, gotovo do pred samu smrt, Papandopulo je godinu dana bio i zborovođa šibenskog Kola. Kolaši su slavnom maestru zbog toga dali zahvalnicu, koja se ovih dana, zajedno s brojnim drugim priznanjima, plaketama, nagradama, odličjima, fotografijama, portretima, isječcima iz novina, pločama te nekim osobnim maestrovim stvarima, poput dvaju dirigentskih štapića, naočala, kravate, leptir mašne i ukrasnih puca, mogu razgledati na izložbi "Boris Papandopulo i Tribunj“ u mjesnom Kulturnom domu u sklopu festivala Papandopulijana, koji se ovih dana održava u Tribunju.

- Tribunj je bio naša baza. U to vrijeme tu je bilo još puno magarčića, riba se pekla na otvorenom… Ja sam još neko vrijeme radila u Njemačkoj, a i Borisa su puno zvali, pa je odlazio u Sarajevo, Dubrovnik, Split… ali smo se uvijek vraćali u Tribunj. I kada je bila nevera i zima. Znali bi mu reći, nemojte sada dolaziti, ali on je stvarno volio Tribunj. Boris se rano ustajao i odmah bi počeo raditi i lupati po klaviru. Ali nikada se nitko nije zbog toga bunio. Kada bi završio s radom, tražio je "čajeka". Tako je uvijek govorio. Volio je tepati, kao dijete. Bio je vrlo druželjubiv i volio je Tribunjce. Draže mu je bilo družiti se s običnim ljudima nego ići na svečane prijeme. To mu je bila gnjavaža – prisjeća se gospođa Zdenka, koja ni ove godine nije propustila priliku da dođe na Papandopulijanu, događaj za koji u Općini Tribunj tvrde da je najvažniji kulturni događaj tog mjesta i koji su, tvrde, spremni podržavati i dalje. Vjeruje u to i Marijan Modrušan, umjetnički voditelj i pokretač festivala koji ove godine obilježava mali, ali slatki jubilej - pet godina održavanja!

Iako nekada jedan od najizvođenijih hrvatskih skladatelja, ne samo u zemlji, nego i u Europi, Papandopulo je danas "ostao malo po strani", reći će njegova supruga. Stoga je ideju o pokretanju festivala u Tribunju, posvećenog Borisu Papandopulu, na kojem uz maestrova djela, ali i drugih skladatelja, gostuju priznati umjetnici, objeručke prihvatila. Jednako tako i Modrušanovu nakanu da predmeti vezani uz Papandopulov život i stvaralaštvo jednom završe u zavičajnom muzeju Borisa Papandopula u Tribunju. Svake godine zbirka postaje sve bogatija, a od ove godine krasi je i jedan vrijedan dokument - vlastovnica grofovskih posjeda obitelji Papandopulo iz Carske Rusije s potpisom carice Katarine I. Dokument za koji je Boris svojoj Zdenkici, kako ju je od milja zvao, rekao - "Kaj će ti to, kog vraga to čuvaš!". Ali, nije ga poslušala!

- U dogovoru s tribunjskom Općinom, prostor za zbirku našao bi se u prostorijama bivše zgrade općine. U međuvremenu, zanimanje za ovu izložbu pokazali su muzeji gradova Šibenik i Zagreb - zaključio je Modrušan.

19. travanj 2024 23:45