StoryEditorOCM
OstaloPapandopulijana u Tribunju

Na festivalu posvećenom Borisu Papandopulu nastupit će i šibenski ansambl Echo

3. kolovoza 2017. - 15:06

Festival Papandopulijana u Tribunju, posvećen stvaralaštvu jednog od najvećih hrvatskih skladatelja. dirigenata i pijanista Borisa Papandopula koji je posljednjih 17 godina svog bogatog i svestranog života proveo u tom mjestu, počinje u nedjelju, 6. kolovoza.

Tijekom tri dana koliko festival traje, bit će izvedeno više Papandopulovh skladbi, ali i djela drugih skladatelja, dok će u sklopu programa Papandopulijana mladih umjetnika svoj klavirski recital izvesti mlada zagrebačka pijanistica Elzabeta Adžaga.

akođer, bit će otvorena i izložba „Boris Papandopulo i Tribunj“, a umjetnički voditelj festivala Marijan Modrušan s ponosom ističe kako je ova kulturna manifestacija od osobite važnosti za Tribunj, ali i cijelu hrvatsku kulturnu scenu, doživjela svoje peto izdanje, pa je taj mali jubilej razlog za dodatnu radost.


Zdenka Papandopulo (lijevo)

-Kada smo počinjali gospođa Zdenka Papandopulo, moram to reći, nije baš vjerovala da će festival doživjeti ovaj jubilej. I zaista, želim da to ostane zabilježeno, da nije bilo direktora TZ Tribunja Borisa Ivankovića i moje malenkosti, 2013. godine ne bi bilo festivala. Zato nam je drago što imamo veliku podršku Općine Tribunj koja je i osnivač festivala – istaknuo je Modrušan.

Poseban razlog za zadovoljstvo je i internacionalizacija festivala, pa će ove godine uz mnoga domaća umjetnička imena među kojima su ugledni i nagrađivani pijanist Vladimir Babin, sopranistica Klasja Modrušan, Riječki klavirski trio, Papandopulo kvartet, čembalistica Linda Mravunac Fabijanić, Radojka Šverko, ali i šibenski komorni ansambl Echo, festival ove godine dobiti i svoju međunarodnu dimenziju.

-Kao gostujući umjetnik nastupit će Aleksej Tanovitski, bas i solist uglednog Marijanskog teatra iz Sankt Peterburga koji je sa svojim matičnim kazalištem gostovao u najvećim svjetskim opernim kućama uključujući i Metropolitan operu – kazao je Modrušan.

O svestranom i bogatom Papandopulovom opusu na konferenciji za novinare govorila je muzikologinja dr. sc. Snježana Miklaušić Ćeran, a načelnik općine Tribunj Marko Grubelić najavio je još snažniju potporu Papandopulijani sve u cilju širenja, odnosno podizanja kvalitete festivala.

25. travanj 2024 08:51