StoryEditorOCM
OstaloPrvi šibenski festival poezije

Na sklalinama na Gorici sutra se okupljaju šibenski i zadarski pjesnici, fešta glazbe i stihova počinje u 22 sata

Piše i foto Marija Lončar
27. srpnja 2017. - 17:30

Festival na skalinama - novi je šibenski festival koji je prostor i mjesto održavanja našao uguravši se ovih dana između urbanog festivala promjena Changer Meetupa i koncerta Josipe Lisac na Tvrđavi sv. Mihovila, Šibenskog plesnog festivala.

Festival na skalinama, zapravo je prvi šibenski festival poezije i otvara se večeras u 22 sata na skalama u Ulici don Krste Stošića na Gorici kod Galerije sv. Krševana. Začetnica ideje o čitanju poezije na otvorenom javnom prostoru je Ivana Vranjić, nastavnica hrvatskog jezika i voditeljica Kluba pisaca šibenskog ogranka Matice hrvatske.

-Mi smo u Matici hrvatskoj već održavali večeri poezije, ali ovaj put sam htjela da tom manifestacijom promoviramo tu šibensku kulturnu scenu i malo šire. Cilj je da ljudi koji pišu dobiju više prostora od pisanja i objavljivanja pjesama na fejsu. U svakom slučaju, ovaj smo festival zamislili kao druženje autora i publike uz poeziju – istaknula je Vranjić.

Svoje stihove tako će govoriti ukupno 16 autora i svi će se predstaviti s po dvije svoje pjesme.  Riječ je uglavnom o članovima šibenske Matice hrvatske, ali nastupit će i njihovi gosti iz Zadra. Među šibenskim pjesnicima, svoje će stihove govoriti i Marija Dukić, šibenska Splićanka koja je lani pobijedila na natječaju Kušin za najbolju kratku priču Gradske knjižnice Juraj Šižgorić, a njezina drama „Što čekamo“, prva koju je uopće napisala, pobijedila je na natječaju splitskog HNK i prije nekoliko mjeseci doživjela je premijeru na daskama tog nacionalnog teatra. Ipak, Dukić poeziju piše puno duže negoli prozu i drame, pa će se sada Šibenčanima predstaviti i u tom svjetlu.

Na skalinama će nastupiti i aktualni ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić. I to u dvostrukoj ulozi: kao pjesnik i glazbenik. Svoju pjesmu Šakić će najprije pročitati, a potom i otpjevati, budući da je sam uglazbio svoje stihove.

Voditeljice prvog šibenskog festivala poezije bit će poznate šibenske knjižničarke Marina Šimić i Marina Čalić Polegubić, a u glazbenom dijelu večeri nastupit će Danijela Grubišić i Roberto Kalauz.

Festival poezije svoj nastavak imat je i u kolovozu.

 
 

19. travanj 2024 23:19