StoryEditorOCM
OstaloNjezin život je ples

Profesorica koja sa "Sjenama" tone u "Ludilo": Ova žena je zaslužna za to da su se zavoljeli Šibenik i suvremeni ples (FOTO)

26. srpnja 2017. - 16:01

Suvremeni ples i Šibenik javno su se počeli voljeti otprije 17 godina. Tada je Zorana Mihelčić, profesorica engleskog jezika i književnosti, koji predaje u jednoj šibenskoj srednjoj školi, osnovala plesnu udrugu i ansambl "Sjene". Mihelčić, koja je i sama prošla put od klasičnog baleta do suvremenog plesa, željela je taj svijet prvo približiti djeci i mladima, a paralelno s plesnim radionicama počela je stvarati i koreografije za vlastite produkcije.

- Sve je počelo s klasičnim baletom, ali mi je rutinsko ponavljanje uvijek istih pokreta postalo nezanimljivo i dosadno, tako da sam dolaskom u srednju školu odlučila s time prestati. U to vrijeme, čini mi se, tek je počinjala s radom Srednja škola za suvremeni ples Ane Maletić u Zagrebu, a moji me roditelji tada sigurno ne bi pustili da idem u srednju u Zagreb. Kada sam otišla na studij u Beograd, počela sam učiti suvremeni balet kod Smiljane Mandukić, velike umjetnice, po kojoj se danas zove najveća nagrada za profesionalna plesna dostignuća u Srbiji. Onda je 1991. počeo rat i sa suprugom sam se vratila u Šibenik.

Nekoliko godina nisam se bavila plesom, a onda sam na poziv plesnog studija Collegium musicum počela voditi suvremeni ples. Javilo se puno djece, pa nam je tadašnji ravnatelj kazališta Dragan Zlatović ponudio foaje za vježbanje. Bio je to početak nastajanja "Sjena", plesne udruge i ansambla!

Zahvaljujući Mihelčić i "Sjenama", Šibenik je postao jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji je počeo redovito obilježavati Međunarodni dan plesa. Suvremeni ples tako je u grad ušao na mala vrata, da bi u međuvremenu kroz plesne radionice "Sjena" prošlo na stotine šibenske djece.

Prije sedam godina Mihelčić je sa "Sjenama", koje su u međuvremenu postale plesni teatar, pokrenula i Šibenski plesni festival.
Ove godine doživljava svoje sedmo izdanje, a nakon što ga je u ponedjeljak na Tvrđavi sv. Mihovila trebao otvoriti balet splitskog HNK-a "Na putu“, ali je kiša prekinula izvedbu, pa je nova zakazana 2. kolovoza, festivalska plesna događanja u kojima će sudjelovati oko 300 plesača iz Hrvatske, ali i Slovenije te Srbije, završit će u subotu na Trgu Republike Hrvatske, gdje će festival zatvoriti 50-ak plesača tanga. Na festivalu će nastupiti i "Sjene", koje će izvesti predstavu "Madness" za koju Mihelčić također potpisuje koreografiju.

- Moje koreografiranje počelo je u kazalištu s predstavama "Neš' ti biža" i "Djevojčica sa žigicama" Mate Gulina, gdje sam s djecom radila scenski pokret. U suradnji s kostimografkinjom Sarom Lovrić Caparin i scenografom Brankom Lovrićem, Joškom Bakulom kao majstorom svjetla i glazbenicom Sanjom Vrančić te sjajnim snimateljem Tomislavom Rupićem, nastale su predstave Sjena "Zvuci i sjene“, "Duša moje sjene“, dječji mjuzikl "Zlovarivo“… U prosjeku, svake dvije godine napravili bismo novu predstavu. S istim timom radila sam i "Madness". Na sceni će biti sedam djevojaka. Plesnim pokretom obrađena je bolest depresije i tjeskobe kod mladih, a sve je inspirirano potresnom knjigom mladog Šibenčanina, studenta psihologije Dina Seksa - zaključuje Mihelčić i najavljuje kako Šibenski plesni festival nastavlja hrabro grabiti naprijed. Već dogodine u Šibenik, kaže Mihelčić, dolazi još više zvučnih imena suvremenog plesa iz Hrvatske i susjednih zemlja.


Sve je počelo s klasičnim baletom, ali mi je rutinsko ponavljanje uvijek istih pokreta postalo nezanimljivo i dosadno

25. travanj 2024 21:02