StoryEditorOCM
OstaloZvijezde pod zvijezdama

Musica Appassionata u Šibeniku počinje večerašnjim koncertom Stefana Milenkovića: Poštujemo klasiku, ali i razbijamo formu

12. srpnja 2017. - 14:45

Godina za godinom i nakupilo se lijepo desetljeće kako se u Šibeniku održava ljetni festival klasične glazbe Musica Appassionata. Pokrenulo ga je Hrvatsko narodno kazalište, odnosno producentica za klasičnu glazbu, operna pjevačica Nera Gojanović Kljajić, a ove godine prihvatila nova šibenska ustanova u kulturi, Tvrđava kulture. To će jubileju dati dodatni impuls i kvalitetnu notu budući da Tvrđava kulture nudi vrhunske izvedbene prostore, za sada "samo" dvije uređene gradske tvrđave, Sveti Mihovil i Barone.

Musica Appassionata bit će otvorena u srijedu, 12. srpnja, koncertom violinista svjetskoga glasa Stefana Milenkovića. Nije ovo prvo Milenkovićevo gostovanje u Šibeniku, ali na velebnoj ljetnoj pozornici pod zvijezdama jest.
Uz Milenkovića nastupa pijanist Rohan De Silva, poznat po suradnji s violinističkim virtuozom Itzhakom Perlmanom i mnogim drugim velikim violinistima današnjice, u najpoznatijim i najvećim koncertnim dvoranama svijeta. U Šibeniku, zajedno će svirati Tartinijevu Sonatu za violinu i klavir u g-molu "Đavolji triler", zatim Beethovenovu Sonatu za violinu i klavir br. 7 u c-molu op. 30. br. 2. Na programu su još: P. De Sarasate i Introdukcija i tarantela op. 43, H. Wieniawski, Legenda op. 17, i P.I. Čajkovski Valse-Scherzo op. 34.

Nera Gojanović Kljajić u šaljivu tonu primjećuje kako nema straha da će vjetar – a na Svetom Mihovilu uvijek nešto puše – nositi po sceni note kako to obično biva jer Stefan Milenković cijeli svoj repertoar svira – napamet.
Ova srijeda na šibenskom Svetom Mihovilu mogla bi lako biti koncertni događaj sezone. Jer nakon koncerta Stefana Milenkovića i Rohana De Silve i nakon izvjesne neduge stanke, na istom mjestu nastavljaju svirati drugi akademski glazbenici, koji su se, međutim, opredijelili za elektroničku glazbu. To neće biti sudar klasičara i "novih" jer su i jedni i drugi visoko obrazovani glazbenici, a Sudar Percussion izvodit će obrade Jeana Michela Jarrea s albuma "Oxygen". Govori se i o nastupu iznenađenja, ali ostavimo da to bude – iznenađenje. Voditeljica ustanove Tvrđava kulture Gorana Barišić Bačelić tu večer već sad naziva spektakularnom i kaže da je to korak naprijed u okupljanju glazbene publike svih profila, na čemu će ustanova ustrajati.

 

Već 17. srpnja druga će šibenska tvrđava, Barone, ugostiti Musicu Appassionatu. Tamo će se održati koncert "Zvijezde pod zvijezdama", a nastupit će Valentina Fijačko, Terezija Kusanović, Branko Robinšak, Ivica Čikeš i Filip Fak za klavirom. Kako to ne bi bio događaj "došli, slušali, uživali, otišli...", Tvrđava kulture pobrinula se za prigodni gastronomski užitak uz čašicu pića i bićerin druženja i razgovora, prvo uz prigodne cijene, drugo "onako". S obzirom na savršenu noćnu sliku Šibenika i otoka koja se pruža s Baronea, mogla bi i to biti večer za pamćenje, izvođačima i publici.

Za ta dva koncerta ulaznice se prodaju na blagajni teatra i u Tvrđavi kulture, a ulaznice su potrebne još jedino za posljednji koncert, 8. kolovoza, u atriju Muzeja grada Šibenika.

Do tada, za 21. srpnja najavljen je koncert Viktora Noaha na gitari, u crkvi Gospe vanka grada. Iznimno mjesto za koncert je i duboka šuma u šibenskoj Dubravi, u Sokolarskom centru, gdje će 26. srpnja na gitari svirati Petar Čulić. Za 2. kolovoza najavljen je koncert gudačkog orkestra "Acoustic project" u klaustru samostana i crkve sv. Frane, a, kako rekosmo, Musica Appassionata završava 8. kolovoza u atriju Muzeja grada Šibenika. Ovaj put nastup uhodanog "četverca" – Martina Klarić, sopran, Nera Gojanović Kljajić, mezzosopran, Krešimir Stražanac, bas-bariton, i Gordana Pavić, klavir – izvest će repertoar pod nazivom "Opereta, opera, film", pa nije teško dokučiti njegov sadržaj.

Musica Appassionata posvećena je, kao i do sada, uspomeni na pokojnog Nevena Belamarića, velikog opernog pjevača i Šibenčanina.


Velika mi je odgovornost pred šibenskom publikom
Svirali ste u cijelom svijetu, pamtite li da ste svirali i u Šibeniku?

– Kako ne!? Imam divne uspomene na grad, kao i na Šibenčane, tako da se uvijek radujem svakom ponovnom dolasku. Šibenik ima i odličnu publiku pred kojom je uvijek velika odgovornost svirati, ali koja, s druge strane, pruža ogromnu satisfakciju za nas umjetnike.
Ima li repertoar neku vezu s ovim koncertom ili su to stvari koje i inače rado svirate?
– I jedno i drugo! (smijeh) Izvest ćemo djela Tartinija, Beethovena, Čajkovskog, Wieniawskog i Sarasatea, neke od najznačajnih skladatelja, ali i violinista u povijesti glazbe. Svako djelo je karakteristično za razdoblje, za tog skladatelja i ima svoju priču. Program odražava jedno bezvremeno poštovanje klasičnom repertoaru, a istodobno i inovaciju i razbijanje forme koja je bila odlika svih velikih stvaralaca svog doba. Zato je i naziv "Sloboda klasike" prikladan jer je klasika upravo jedan divan spoj tradicije i inovacije.
Kako će vam sjesti zajednički prostor – naravno, ne i zajednički koncert,
ali svakako jedan iza drugoga – sa Sudar Percussion koji su klasičari a
sviraju elektroničku glazbu?

– To su divni momci i odlični glazbenici, tako da će energija sigurno biti fenomenalna. A mislim da je baš taj kontrast i interesantan: ja i Rohan koji smo, donekle, neklasični, ali koji ćemo svirati klasičan program, i onda Sudar koji su isto tako nekonvencionalni, ali klasično obrazovani glazbenici koji će svirati obrade elektroničke glazbe.
Kamo ćete poslije Šibenika i ima li odmora za glazbenika, padobranca, jogina…?
– Nakon Šibenika s Rohanom sviram još u Rabu, Hvaru, Splitu i Dubrovniku. Poslije toga imam nastup s Tango Compas projektom u Kotoru, pa zatim mini turneju u Italiji od četiri koncerta s programom za solo violinu početkom kolovoza. Poslije toga sam slobodan nekoliko tjedana pa ću ih sigurno maksimalno iskoristiti!

18. travanj 2024 04:22